EQ og ledelse

Roald Kvam

Forskning forteller oss at for å lykkes i livet, personlig og profesjonelt, trenger vi emosjonell intelligens (EQ).

Men hva er EQ, egentlig?

Om jeg skal forsøke å samle det i én enkel setning vil jeg si det slik:

EQ er evnen til å være klar over, kontrollere og uttrykke sine følelser, og til å håndtere mellommenneskelige forhold fornuftig og empatisk

Hm… Klart at mangel på EQ kan skape trøbbel for oss i livet! Derfor er det viktig å finne ut av hvordan vi kan få sikret og styrket vår EQ. 

Kanskje vi kan se for oss at vi bygger opp en slags EQ «kapital» som vi så kan investere inn i situasjoner som fordrer at vi er oppmerksom, trygg og tydelig, hva gjelder våre egne følelser, samtidig som vi evner å håndterer de aktuelle relasjonene der og da, smart og med vennlighet. En slik «kapital» – ja, beklager et så kaldt uttrykk om noe så mellommenneskelig viktig – kan vi se for oss at består av flere “komponenter” som til sammen utgjør vår totale EQ-ressurs. 

Gir dette mening så langt? I så fall, la meg peke på 10 aktuelle komponenter med en enkel forklaring til hver av dem. Jeg er klar over at det er mer og si – og at de kan defineres på andre måter – men disse får duge til å trigge tankene i denne omgang:

  1. Selvsikkerhet = å kommunisere dine følelser, tanker og tro, åpent på en enkel måte.
  2. Empati = å være klar over, forstå og sette pris på andres følelser og tanker.
  3. Fleksibilitet = å reagere klokt på endringer og justere dine følelser, tanker og atferd til endrede situasjoner og forhold.
  4. Optimisme = å se på den lysere siden av livet og fornemme muligheter selv i møte med motgang.
  5. Relasjonsferdigheter = å etablere og opprettholde gjensidig tilfredsstillende relasjoner preget av positive forventninger.
  6. Selvaktualisering = kilden til din emosjonelle energi som gjør deg i stand til å opprettholde en entusiastisk forpliktelse til langsiktige mål.
  7. Selvbevissthet = å forstå dine egne følelser og holde kontakten med følelsene dine.
  8. Selvtillit = å akseptere og respektere deg selv og i hovedsak like personen du er.
  9. Selvkontroll = å kontrollere følelsene dine godt og begrense handlingene dine til du har tid til å tenke rasjonelt.
  10. Selvhjulpenhet = å være uavhengig i planlegging og ta viktige avgjørelser og evnen til å ta ansvar for deg selv.

Alle som er motivert for det, kan forvalte sin EQ kapital bedre. Fordi dette er evne vi kan endre. Vel, la meg nå prøve å rive litt i ditt «DU», du som utøver ledelse på ett eller annet nivå på den profesjonelle siden av livet ditt: 

Forskjellen mellom mennesker som (dessverre) har en viktig lederrolle og mennesker som utøver viktig ledelse, følger naturligvis av flere faktorer, men jeg tenker at disse komponentene gjør en særlig forskjell: Selvsikkerhet, Empati, Optimisme, Relasjonsferdigheter, Selvaktualisering, Selvtillit og Selvhjulpenhet.

Her kan vi sikkert klare å være uenige, men fasiten er ikke poenget: Poenget er at vi begge lar oss rive litt i våre etablerte mønstre og den skråsikkerheten som kan følge med på lasset etter noen års erfaring som ledere. For hvordan er vi egentlig som menneske blant mennesker idet vi utøver vårt lederskap?

Hør, dette er viktig og dette er en nøkkel for godt lederskap: Din primære rolle som leder er å skape emosjonell rikdom, eller overflod, rundt deg. Underskudd på denne kontoen i gruppa di er krise! Derfor er dette en klok investering internt og en åpenbar konkurransefordel eksternt. Gode ​​ledere investerer i relasjoner og legger til rette for emosjonelle investeringer av menneskene rundt.

Ledere med velfungerende EQ forstår oppgaven gjengen deres må utføre og fornemme den enkeltes følelser, behov og perspektiver. Ansatte – gjengen altså – liker ledere de kan forholde seg til, som «forstår» dem. Empati er med på å bygge den tilliten og opplevelsen av verdsettelse i hver og en i gjengen din.

La meg si det enkelt, men greit nok: EQ er for den totale menneskelige ressursen i teamet ditt hva oksygen er for bålet. Å kunne få frem det beste i dine medmennesker er i stor grad basert på hvilke forventninger du har til dem. For du får det du forventer.

Hvor begynner du om du vil bygge din EQ kapital – denne viktige ressursen for vanlige og vanskeligere hverdager? 

Kanhende det overrasker deg, men jeg vil mene at noe av det viktigste du kan gjøre er å gjøre det du kan… bare at du gjør det fra innsida di og ikke styrt av ytre forventninger. Hvorfor? Fordi det er slik du holder dine EQ reserver sanne, sunne og sterke.

Å gjøre det «du kan gjøre» – joda, jeg vet det er irriterende enkelt å si – innebærer å ha visdom til ikke å akseptere rollene som andre har foreskrevet for deg. I stedet handler det om å bestemme seg for å bli den personen du kjenner deg i stand til å være

Det fordrer at du også har bra kontakt med egne begrensninger! For ingen er tjent med at du tar på deg lederskap over evne. Eller later som om du vet hva du driver med. Det beste for alle – også for deg – er om vi finner en rolle i fellesskapet som kler oss. Den må utfordre oss, ja, absolutt! Den skal strekke oss ut over status quo, men ikke over våre evner. For der settes masker på, fasader males hvite, spillet startet og kompenseringen tapper en for energi. I verste fall gjør vi skade på gjengen og arbeidet vårt. 

Men la oss komme oss tilbake til den positive muligheten: Å gjøre det du kan gjøre, innenfra

Om du ser for deg livet ditt som en bok der mange av kapitlene er skrevet av andre mennesker… Så skjønner du at det er jo ikke egentlig en bok om DITT liv. Andre ga deg manus som la føringer for livet ditt. Dessverre, mange utfordrer aldri disse manusene og lever hele livet i henhold til historiene som måker ytre forventninger til deres EQ-kapital og til forvaltningen av denne. 

Et menneske som tar en lederrolle – enten det er profesjonelt eller personlig – er et menneske som bestemmer seg for å ta opp pennen og skrive sin egen historie… 

Vær det menneske! Gjør det du kan, fra innsida di. Gå din egen vei – utover status quo, men ikke over evne.

Et bra start-spørsmål for å komme i gang med din egen vei, er å spørre deg selv: «Hva kan du gjøre med din EQ? Og med mer EQ?» Ta utgangspunkt i svaret ditt. Dykk ned i det. I ditt nye du. Og våg å ta din nye rolle i fellesskapet! 

— // —

Kilde og inspirasjon:  Newman, Martyn: «Emotional Capitalists: The Ultimate Guide to Developing Emotional Intelligence for Leaders» (2007). 

Publisert av dreieskivaroaldkvam

Coaching, Advisory & Strategic Thinking

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: