Dine mesterlige følelser

Roald Kvam

Oscar Wild skal ha sagt: “I don’t want to be at the mercy of my emotions. I want to use them, to enjoy them, and to dominate them.”

Jeg tenker han har et poeng! Vi kan bli fengslet av følelsene våre eller bruke dem som en mesterlig kilde til innsikt og handling. 

Vel, hvis du vil mestre dine følelser og styrke din emosjonelle intelligens (EQ), kan du bruke ulike teknikker for å bli bedre over tid. Her er et hav av rådgivere, men DU er sjefen i livet ditt: Det er kun du som kan ta valg i veikrysset mellom å være fange eller forvalter av dine følelser.

I boken “Awaken the Giant Within: How to Take Immediate Control of Your Mental, Emotional, Physical and Financial Destiny”, deler Tony Robbins hva han mener optimistene gjør annerledes i veikrysset.

Robbins beskriver 6 trinn som hjelper oss til å ta i bruk og forme følelsene våres mer effektivt. Han skriver: “With these six simple steps, you can master virtually any emotion that comes up in your life. If you find yourself dealing with the same emotion again and again, this six-step method will help you identify the pattern and change it in a very short period of time.”

La oss se nærmere på hvert av trinnene. Om ikke annet så er det en øvelse for tanken at vi utfordrer oss selv: Må følelsene styre oss så grådig hver gang vi kommer i trøkken, eller er de faktiske mesterlige? 

Greit. Se for deg at du tråkker inn i trøkken en dag. Følelsene melder seg. Og begynner å legge føringer for deg i situasjonen. Som vanlig. Om det nå ikke skal bli “som vanlig”, hva kan du gjøre? 

1. Identifiser hva du føler

Stopp opp! Ja, du kan faktisk gjøre det selv om følelsene vil føre deg raskest mulig til de gamle handlingsmønstrene dine. Men du må ikke adlyde. Du kan stoppe opp. Og når du står stille: Spør deg selv hva du egentlig føler akkurat nå. Hvis du identifiserer hva du egentlig føler, kan du senke intensiteten noe og gjøre det litt lettere for deg selv å lære av følelsene.

For ofte fintes vi av følelsen av at vi har følt dette før… så vi antar at vi vet hvor det bærer og går strake veien til de kjente handlingsmønstrene. Så mister vi nyansene og frarøver oss selv muligheten for å lære noe, gjøre noe annerledes og oppnå noe nytt.

Robbins skriver: “If, for example, you say, ‘Right now, I feel rejected,’ you might ask yourself, ‘Am I feeling rejected, or am I feeling a sense of separation from a person I love? Am I feeling rejected, or am I feeling disappointed? Am I feeling rejected, or am I feeling a little uncomfortable?”

Ser du at det er ulike utganger og handlingsalternativer knyttet til de ulike mulige følelsene i situasjonen Robbins beskriver? Det er unødvendig å gå glipp av en god utgang bare fordi vi dro for raske slutninger ved inngangen… Så stopp opp! Og kjenn skikkelig etter. Om det er utrivelige følelser å føle på, så kan jeg garantere deg at en dårlig utgang av dem gir deg mer mistrivsel enn å stå i det utrivelige bittelitt lenger før du tar de neste stega dine. 

2. Følelsene dine er ikke imot deg!

Følelser vi ikke vedstår oss, vedvarer. Jeg vil heller dyrke den tanken at mine følelser er ikke imot meg. Derfor velger jeg å sette pris på alle følelsene mine. Også de som svir. De er verken helt eller diktator i mitt liv, men de er mesterlige, og full av viktig informasjon om meg til meg. 

Robbins skriver: “You never want to make your emotions wrong. The idea that anything you feel is ‘wrong’ is a great way to destroy honest communication with yourself as well as with others. Be thankful that there’s a part of your brain that is sending you a signal of support, a call to action to make a change in either your perception of some aspect of your life or in your actions.”

3. Bli nysgjerrig på følelsens budskap

Å bli nysgjerrig på følelsene dine hjelper deg å mestre dem, løse utfordringen de speiler og forhindre at de får styre deg mot grøftekanten av livet ditt i fremtiden. 

Hvorfor? Jo, fordi når du blir nysgjerrig på følelsene dine, lærer du viktige forskjeller om dem. At de er forskjellige og forteller forskjelligt. At de kler og ber om ulike handlingssett fra deg. At de slett ikke peker til samme fluktrute hver gang. La oss kjenne etter ved et enkelt eksempel: Er følelsen din feiltolkning av en situasjon? Eller er det en oppfordring til handling? Ser du at svaret som følger av litt mer følelses-nysgjerrighet enn vanlig kan utgjøre et hav av forskjell for deg? Også for dem du står i relasjoner til.

Robbins presenterer 4 spørsmål vi kan bruke for å dyrke nysgjerrighet for følelsene våre. Jeg synes de er gode:

  • Hva vil jeg egentlig føle?
  • Hva må jeg tro for å føle slik jeg har følt? (Nettopp: Følelsene dine kommer ikke utav “blanke ark”, de kommer med hele din historie…)
  • Hva er jeg villig til å gjøre for å lage en løsning og håndtere dette akkurat nå?
  • Hva kan jeg lære av dette?

4. Det du håndterte i går, håndterer du greit i dag også

Unn deg selv litt selvsikkerhet! Du er ikke underlegen dine egne følelser. De er dine. De er en del av deg. De er ikke imot deg. De vil bare fortelle deg viktige ting om deg til deg. De er mesterlige.

En rask vei til litt mer selvsikkerhet i følelsesmessig krevende situasjoner, kan være å huske tilbake til da du har håndtert den samme følelsen… For det du håndterte i går, håndterer du i dag også!

Robbins skriver: “Get confident that you can handle this emotion immediately. The quickest, simplest, and most powerful way I know to handle any emotion is to remember a time when you felt a similar emotion and realize that you’ve successfully handled this emotion before. Since you handled it in the past, surely you can handle it again today. The truth is, if you’ve ever had this action signal before and gotten through it, you already have a strategy of how to change your emotional state.”

5. Det du håndterer i dag, kan du håndtere bedre i morgen

En sak er å unne seg selvsikkerhet i dette at det du håndterte i går, håndterer du greit i dag også. En annen sak er å sikre seg en plan for mestring av følelsene som kommer på besøk igjen og igjen. Jo raskere du kjenner igjen følelsen, presist med følelses-nysgjerrighet, jo raskere kan du ta mer mesterlige valg for de steg du tar i dag og dager heretter.

Robbins skriver: “You want to feel certain that you can handle this emotion easily in the future by having a great plan to do so. One way to do this is to simply remember the ways you’ve handled it in the past, and rehearse handling situations where this action signal would come up in the future. See, hear, and feel yourself handling the situation easily. Repetitions of this with emotional intensity will create within you a neural pathway of certainty that you can easily deal with such challenges.”

6. Du er ikke en fange – Du er en forvalter

Det er en spennende ting når du kan bruke følelsene dine til innsikt og handling. Det skjer når du ikke lenger aksepterer å være fange og begynner være den forvalteren du er: Dine følelser er dine medarbeidere! De er ikke din sjef. 

Robbins skriver: “Now that you’ve finished the first five steps — identified what you were really feeling, appreciated the emotion instead of fighting it, gotten curious about what it really meant and the lesson it was offering you, learned from it, figured out how to turn things around by modeling your successful past strategies for handling the emotion, and rehearsed dealing with it in the future situations and installed a sense of certainty — the final step is obvious: Get excited and take action! Get excited about the fact that you can easily handle this emotion, and take some action right away to prove that you’ve handled it.”

Dine følelser er (bare) informanter! Dine mesterlige spioner som gir uvurderlig input om deg i situasjonen du står i – og hvilke tiltak som kan være sakssvarende og smarte å treffe. 

Bruk dem godt. Ikke la dem bruke deg opp!

— // —

Kilde og inspirasjon: Robbins, Tony: “Awaken the Giant Within: How to Take Immediate Control of Your Mental, Emotional, Physical and Financial Destiny” (1991).

Publisert av dreieskivaroaldkvam

Coaching, Advisory & Strategic Thinking

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: