Kjenner du stilen din?

Roald Kvam 2022

Hvis du ønsker å øke engasjementet og bedre samhandlinger på arbeidsplassen din, er forbedring av kommunikasjonen på alle nivåer i organisasjonen et bra sted å starte.

Det kan jammen meg være lettere sagt enn gjort! Både for deg og for teamet ditt. For kommunikasjon er et stort område å fokusere på. Hvor i all verden skal du feste blikket først? Hvordan kan teamet ditt finne ut hvor de er når det gjelder stil-styrker innen kommunikasjon, og deretter hvor de kan/bør forbedre seg – og så, sist men ikke minst: Hvordan?

Man kan bli matt av mindre. Men det er akkurat her, midt i denne grumsete startgropa, at det kan være smart å gjøre seg noen refleksjoner omkring kommunikasjonsstil: Vi har alle våres foretrukne atferdsstiler, arbeidsstiler, samarbeidstiler og, ja – kommunikasjonsstiler. Ved å bruke verktøy som gir oss dypdykk i våres valgte stil så kan vi vinne større forståelse for hverandre, og vi kan få etablert et felles språk i organisasjonen vår.

La oss se på verktøyet jeg selv bruker aller mest til å forbedre samtale og samhandling med mine medarbeidere. Det persologs personfaktor profil, kjent som DISC-verktøyet. Det speiler vår egen foretrukne kommunikasjons- og atferdsstil. Det er lett å lære og lett å ta i bruk i vanlige dager. I denne bloggen er ikke poenget å lære deg DISC. Målet er å gi deg et møte med et sett “snakke-stiler” slik at du og teamet ditt kan starte den gode refleksjonen omkring slike på veien mot økt engasjement og bedre samhandlinger på arbeidsplassen. 

OK? Godt, la oss rusle gjennom noen stilarter sammen:

Først et tips: Hvis du leter etter bedre kontakt med kommunikasjonsstilen din, start med å se på atferdsstilen din. Disse kan godt være 2 sider av samme mynten. Kjenner du din egen stil? En bra øvelse her er å spørre noen du stoler på – at de er dønn ærlige med deg – om hvordan de opplever deg. Atferd og kommunikasjon. Lytt nøye når de svarer. Både etter hva de sier – og hva de ikke sier – om din stil.

Direkte

De direkte – eller høg D i DISC – er ambisiøse, kraftfulle, besluttsomme, viljesterke, uavhengige og målorienterte når de håndterer problemer og utfordringer.

De er rett-fram i setningene og går raskt til poenget. De ønsker å finne veien videre fort. Det gjør at deres hovedfokus ligger der under samtaler.

Reflekterende

De reflekterende – eller lav D i DISC – er samarbeidsvillige, lavmælte, beskjedne og milde når de håndterer problemer og utfordringer.

De foretrekker å sette seg i baksetet, spesielt når det kommer til konfliktsituasjoner. De jobber hardt for å unngå konflikt. Som er bra! Men dilemmaet er at de jobber så hardt for å unngå konflikt at det kan føre til feilkommunikasjon og ja, faktisk, mer konflikt på sikt. Rett og slett på grunn av uklarhet.

Utadvendte

Utadvendte – eller høg I i DISC – er magneter på mennesker, entusiastiske, vennlige, dramatiske (obs: ikke drama, men de spiller gjerne ut hva de vil si ut, sammen med armer og bein og alt hva de er og har tilgjengelig der og da) og konverserende når det kommer til mennesker og kontakter.

De trives med å komme i kontakt med andre. De trenger mye interaksjon og samtale for å lykkes og ha det godt på arbeidsplassen. De kan imidlertid lett distraheres ut av oppgaven vi skal fokusere på. Og de kan fokusere på å snakke om å gjøre i stedet for å gjøre det vi snakker om.

Reserverte

De reserverte – eller lav I i DISC – er tilbakeholdne, kontrollerte, ikke-dramatiske (ref Utadvendt stil) og reflekterte når det kommer til mennesker og kontakter. De trenger også interaksjon, men heller med noen få og dypere, enn mange og lettere som for de Utadvendte.

De foretrekker å måle ordene sine og få kommunikasjon til å bety noe. De er ikke fans av tanketomt prat (small-talk) eller drama (ja, som i drama!!!). De foretrekker å observere før de snakker. Så du må regne med god nok tid når du drar igang en prat med dem. De kan gå seg vill i bakgrunnen og randsona av samtaler og samhandlinger på jobben i og med disse kommunikasjonspreferansene. Deres store utfordring er å koble seg på og snakke bittelitt raskere og noe mindre kalkulert og vektet. Iallefall av og til. 

Stødige

Stødige – eller høg S i DISC – er tålmodige, pålitelige, forutsigbare og avslappede (på grensa til lat slik vi andre opplever dem) når det kommer til tempo og konsistens.

Disse er gode lagspillere! De liker å tenke gjennom svarene sine og samhandler med mye omtenksomhet på arbeidsplassen. Det gjør at vi gjerne opplever dem som vennlige og snille. De kan gå seg vill i kommunikasjonen hvis et prosjekt eller en samtale beveger seg raskt, og de vil sannsynligvis ikke avbryte flyten for å be om det de trenger. Til det er de for (misforstått) høflige.

Dynamiske

De dynamiske – eller lav S i DISC – er aktive, fleksible, ivrige og raskt bevegelige når det kommer til tempo og konsistens.

De elsker nye ideer, brainstorme og drømme om «hva hvis»… De er stadig “utenfor boksen”. Denne tilnærmingen, dette innsteget, til ethvert oppdrag kan skape problemer for deres mer strukturerte medarbeidere. Stilen virker uorganisert eller for direkte for andre. Men den er nydelig når vi trenger å utvide horisonten vår. Og aller best når vi ikke er tett på en deadline vi helst skulle rekke.

Presise

De presise – eller høg C i DISC – er avhengige, ryddige, forsiktige og kompatible når det gjelder prosedyrer og samsvar (ting, tanker, tekst og tall må rett og slett stemme).

De er fokusert på å få ting gjort på riktig måte, og kommunikasjon er intet unntak fra den regelen. Når vi snakker om regler, trives de med å etablere prosedyre og holde seg til den. De kan ha vanskelig for å holde et åpent sinn mens de kommuniserer. De blir med andre ord ikke med deg en tur utenfor boksen, på kanten av oppdraget, på siden av temaet. Og vil ikke bli begeistret eller imponert hvis du ikke kan underbygge din mening med fakta.

Banebrytende

Banebrytende – eller lav C i DISC -er uhemmede, åpne sinn, uavhengige, ukonvensjonelle og intuitive når det kommer til prosedyrer og etterlevelse av slike.

De er (slitsomt) ofte klare til å rive skikkelig i mønstrene våre og fyre opp av nytenkning og nyvinninger. Deres visjonære tenkning kan gi gode veier fremover, men kan også skape problemer i kommunikasjonen hvis ideene deres er uutviklede eller kommunisert dårlig. Vi må ikke alltid ta splitter nye steg. Noen av stega vi tok i går – også i fjor – kan vi faktisk gjenta med fordel i dag – også neste år – også…  

Vel, kjenner du din egen stil?

Nå som du har sett på noen kommunikasjonsstiler med “DISC-briller”, lurer du kanskje på hva DISC gjør for å forbedre kommunikasjonen i tillegg til bare å identifisere stiler.

Det fine med å bruke DISC som “speil” er at det gir deg og organisasjonen din et språk på dette med atferder og kommunikasjon oss imellom. En felles “glosebok” hjelper teamet ditt til mer relasjonell kapasitet og økt gjensidig forståelse; atferder som kan være forvirrende eller distraherende der og da kan forstås og utforskes på en trygg og trivelig og tydelig måte. 

Forbedring av kommunikasjonen er fordelaktig for enhver organisasjon og samhandling. Det første trinnet til å endre og forbedre våre mønstre er å møte dem “ansikt til ansikt”; at vi blir oss bevisst på dem. Vurderinger av egen og andres kommunikasjons- og atferdsstil er en nøkkel i prosessen med å bygge sunn selvbevissthet og forbedre forbindelser mennesker imellom.

Er du interessert i å jobbe DISC-verktøyet? Ta gjerne kontakt for coaching og kurs fra DREIESKIVA Roald Kvam. Forandring er hardt arbeid og mye morsom jobbing.

— — —

Kilde og inspirasjon: “Assessing Communication Styles to Improve Employee Efficiency”, Jaime Faulkner (TTI Success Insights)

Publisert av dreieskivaroaldkvam

Coaching, Advisory & Strategic Thinking

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: