Alle gjør feil – Ingen er feil

Bytt bort begrensende tro med romslig tillit til deg

© Roald Kvam 2021

For mange mennesker, for mange ganger, har en for trang tro på hva de kan gjøre i livet med livet. De lever med en håndbrekk på. Begrenser seg selv. Skalerer seg ned. De holder seg selv tilbake fra hva livet byr dem av muligheter. Til å lære noe nytt. Eller erfare mer. Få folde seg ut. Og leve helt helt ut i tuppen av fingrene liksom. Sitre av liv i livet. 

Er du en av disse som har godt til gode? Du har drømmer likesom luftballonger som løfter deg opp, høyt over all trang tale, tro og tanke om hvor lite du kan og hvor mye du ikke kan, ikke får til, ikke duger, ikke passer, ikke bør prøve… Du har også lenker som binder deg til begrenset og halvt og stykkevis og avstumpet.

Det fine er at du kan bryte ut fra en begrensende tro på deg selv med en romslig tillit til deg. Rusler du med meg gjennom denne artikkelen så skal jeg forsøke å vise deg hvordan.

For deg som ikke liker lange artikler, så får du kortversjonen her:

  1. Bli kjent med din begrensende tro. Vær deg den bevisst. Du gjør vel i å bli godt kjent med en som styrer livet ditt så mye som den gjør.
  2. Bryt mot din begrensende tro. Utfordre den: Er dette sant, egentlig?
  3. Bytt ut tanker som er bærebjelker i din begrensede tro, med nye tanker og nye tilnærminger (handlinger) som kjennetegnes av en romslig tillit til deg.

En hovedutfordring med begrensende tro er at vi gjerne ikke er klar over den. Vi er så vandt med å leve livet i dens rammer at vi ikke ser når vi bremser oss selv og holder oss fra nye erfaringer som livet har lagt foran oss å leve gjennom. Overbevisningene som begrenser oss trives godt under radaren av ditt bevisste JEG, i underbevisstheten din, – eller de har gjemt seg i det du erfarer som din dagligdagse tenkning om hva du kan og hva du ikke kan her i livet. Først når du har blitt bevisst din begrensende tro – og brutalt ærlig avslørt den – kan du jobbe med den, mot den og bevege deg bort fra den.

Før vi rusler videre kan det være smart av oss å sikre at vi tenker noenlunde likt om uttrykket “begrensende tro”…

Hva er en “begrensende tro”?

Slik jeg tenker, så er en begrensende tro noe du mener er sant som har en negativ innvirkning på livet ditt. Vi kan spore begrensende tro i hva du tenker er mulig for deg selv og hva du kan tillate i livet ditt. Du kjenner dem gjerne, både den lille stemmen og den sterke overbevisningen om at du ikke kan være noe, gjøre noe eller ha noe?

Enhver tro du har som begrenser deg på en eller annen måte, eller holder deg tilbake, eller overbeviser deg om at du ikke kan være, kan gjøre eller kan ha… er en begrensende tro. Og den troen kan være over eller under radaren for din bevissthet.

Tre kjente u-typer tro

Det er mange måter å kategorisere begrensende tro på. Til aktiv livshjelp kan det være smart å fokusere på tre kjente u-typer:

Begrensende tro om deg

Du tror at du ikke kan gjøre noe fordi du tenker at du ikke er verdt det; at noe er galt med deg; at det ikke er den du er (f.eks artist, handy, smart); at du ikke er god nok; at du ikke er likandes nok.

Begrensende tro om andre

Du gjør ikke noe fordi du tror at andre mennesker er upålitelige; at de er manipulerende; at andre er imot deg.

Bare så det er sagt kort og klart: Joda, det finnes idioter der ute. Alle gjør vi jo idiotiske ting av og til. Men fakta er at det er mer godhet enn dumskap der ute! Mer enn mange mennesker vil faktiske hjelpe deg å lykkes i dette å ta nye steg, om du inviterer dem inn i prosessen din som dine medhjelpere til mer liv i livet.

Begrensende tro om verden

I dette tilfellet har du begrensende oppfatninger om verden i sin alminnelighet. Du tro at verden eller universet er mot deg. Sorry, men da må jeg bare få si rett fram og brutalt ærlig: Så stor er du ikke at selve universet har blinket deg ut som sin helt spesielle skyteskive. 

Vel, uansett er min anbefaling at du starter arbeidet med å gjøre en forskyvning i ditt livs tyngdepunkt fra begrensende tro over mot en romsligere tillit til deg selv ved å fokusere på din begrensende tro om deg selv, først. Etter hvert som du blir bedre til å utfordre din begrensende tro om deg selv, kan du begynne å utfordre din begrensende tro om andre mennesker – og verden med, om du fremdeles da mener du er så stor at universet ser seg nødt til å ta grep mot Deg med grådig stor D.

Å utfordre dine egne tanker og overbevisninger om deg selv er likesom å trene opp en muskel som du vil bli sterkere og bedre på over tid gjennom øvelse og refleksjon.

Støperiet er døgnåpent

Dine begrensende overbevisninger er hele tiden på jobb med å forme hvordan du ser ting, hvordan du tenker om ting, hvordan du føler om ting, og hvordan du gjør ting. Støperiet er med andre ord åpent 24/7.

Men de gjemmer seg for deg. De trives i underbevissthet din og vil iallefall helst arbeide i fred utenfor din bevisste bevissthet. I tillegg er vi så vandt med dem for de er ofte bakt inn i våre grunnleggende tankemønstre. De er, dessverre, ofte nærmest lik “ryggmargsrefleksen” vår i ulike situasjoner vi møter i livet.

Dette irriterer meg! De begrenser oss, og vi vet det ikke engang… Noe av det dummest er at vår begrensende tro kan kle seg som “Moder Theresa” og overbevise oss om at de prøve å beskytte oss mot noe… Det er bare det at de beskytter oss mot noe som ikke engang eksisterer: Falske begrensninger.

For all del, jeg vet at noen av dem kan ha tjent deg i en annen situasjon, kanskje da du var barn, men de tjener deg ikke til det gode i dag. Du er ikke den du var eller der du var. Du er her! Slik du er nå! Med andre ressurser og rikere på erfaringer, kunnskaper og muligheter! Derfor blir gårsdagens bilde av dine begrensninger som regel et falsk bilde av de faktiske mulighetene dine i dag. 

Ta i fange dine begrensende overbevisninger og slipp livet fri. Det er mye vi ikke rår med i livet, men hvilken form vi vil støpes i nå? Vel, akkurat det former vi sjøl.

Vi er hverandres speil

Så hva om vi har en tendens til å skape begrensende tro på oss selv, verden og menneskene rundt oss? Hvorfor er det en stor sak?

Vel, hvem ønsker å leve i en begrenset verden? Jeg vil ha en verden av muligheter. 

Men det er mer: Hvis du begrenser andre mennesker, så er det ikke et særlig smart trekk med tanke på å etablere gode samarbeider eller å nå felles målsettinger. 

Hva verre er: Vi er hverandres speil! Hva betyr det? Jo, vi ser gjerne i andre det vi ser i oss selv. Vi kan altså komme til å behandle andre slik vi behandler oss selv ut fra våre begrensende overbevisninger. Og her blir ikke minus og minus pluss…

Tenk tanker som teller

En tankegang er hvordan du ser på ting. Den er uttrykk for de overbevisninger du lener deg på med hele din tyngde. Da forstår du også at om din tankegang er knyttet til den begrensende troen på at ditt liv ikke kan leves fullt ut, men halvt, stykkevis og avstumpet – vel, da blir det også slik du ser på ting.

Hva om du heller tenker tanker som teller med at ditt liv kan forbedres over tid gjennom øvelser og innsats? Om du tenker slik, så vil utfordringer bli nye muligheter. Og tilbakeslag betyr bare en anledning til å lære mer bra greier.

Ser du at dette blir to totalt ulike måter å leve livet på? Hør: Bestem deg for at du er verdt det! Og NIKE IT: Just Do It!

Den styggeste troen i verden

Den styggeste troen i verden er overbevisningen som skriker i for mange av oss: 

Jeg er ikke verdt det.

De gode nyhetene er at du kan bytte ut den troen. Mulig du ikke tror meg når jeg sier dette, men forskning viser at den eneste tingen som skiller folk som føler at de er verdt det, fra de som ikke gjør det, er: De tror de er verdt det.

De bestemte seg for at de var verdt det, og gjorde den bestemmelsen til sin overbevisning. Dette er en livsviktig tro som ikke begrenser dem, men lar dem blomstre.

Du kan bestemme deg for det samme… 

Hvis du føler du trenger tillatelse, vel så er det altså deg selv du skal be om den tillatelsen fra. Du er din egen dommer i denne saken! Så hvilken dom vil du felle som du selv må leve under? Min klare anbefaling er at du feller den dommen som slår fast:

Jeg er verdt det!

Og så bestemmer du deg for at du skal leve hver dag, i hver situasjon, som om det er sant. Og det beste av alt? Det er sant! For tenk bare på de mange generasjonene før deg som førte fram til nettopp DEG. Av alle mulige alternativer så var det DU som fikk livet i gave. DU! Og du skal selvsagt pakke ut den gaven. Helt! Ikke halvt. 

Du, du er verdt det!

Ingen er perfekt. Alle er “work in progress”.

En praktisk øvelse som kan hjelp deg til å ta deg selv videre i en slik positiv arbeidsprosess, er å se for deg et bilde av hvem du vil være og hvordan du vil uttrykk deg og hvordan du vil at andre skal oppleve deg.

Da kan du møter dine utfordringer, eller også tilbakeslag, ut fra en tenkt sterkere og sunnere posisjon ved å spørre deg selv: 

Hva ville Mr/Frk “Bedre Meg” gjøre?

Jo mer du handler på måter som er i samsvar med ditt fremtidige “Bedre Meg”, jo mer vil du trekke i retning av hvem du ønsker å være. Mens du jakter ditt fremtidige Deg, husk å omfavne hvem du er her og nå. For all videre bevegelse for deg tar sitt utgangspunkt der du står nå.

Og glem det ikke: Start med troen på at du er verdt det! Dette er nemlig den biten som må være ubetinget for å være effektiv. Den biten kan ikke overleve et betinget “Hvis-så”. Det må alltid være et ubetinget “Er”. Det rare er at dette er sannheter vi gjerne forteller til andre, men har vanskelig for å si til oss selv: 

Du er verdt det, også som et “work in progress”!

— — —

Kilde og inspirasjon: “How To Overcome Limiting Beliefs with Skill”, J.D. Meier.

Publisert av dreieskivaroaldkvam

Coaching, Advisory & Strategic Thinking

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: