Hva om negative følelser er en invitasjon?

© Roald Kvam 2021

Kan minus være pluss? Kan negative følelser være lik en venn som gir deg dønn ærlig informasjon? Som du kan bruke til å bygge noe bra med?

Albert Einstein skal ha sagt noe slikt som at «galskap er å gjøre det samme om og om igjen… og forvente forskjellige resultater.»

I mer enn 40 år levde og virket jeg innen ulike kristne organisasjoner, skoler og menigheter på Vestlandet i Norge. Her tar mange troen alvorlig og ønsker at den skal være forankret i “Ordet”, slik det står skrevet i Bibelen, og ikke i noe skiftende som følelsene våre kan være. Derfor fikk vi høre det om og om igjen: “Du skal ikke stole på følelsene dine!” – “Du skal ikke bygge noe på følelsene dine!” 

Jeg kan min teologi, så også jeg forstår at vi ikke kan forankre et så stort ord som “frelse” i noe så skiftende som følelser kan være. Faren ved at man gjentok et slikt budskap om og om igjen var at mennesker ikke fikk hjelp til å bearbeide eller bruke følelsene sine noe videre. For man skulle verken stole på dem eller bygge noe på dem. 

Jeg tenker at dette er farlig likt det Albert sa noe om…

La gå med at vi ikke kan bygge evig ve og vel på følelser, men vi kan bruke hvordan vi føler oss til å gjøre liva våre bedre. For følelser er full av informasjon! 

Selv om negative følelser kan være smertefulle, kan de også være snille for oss. Jeg vet det høres rart ut, men hør: Vi kan bruke følelser med minus foran til å plusse på livskvaliteten vår, umiddelbart

Hver følelse har nemlig informasjon til deg: om deg, om omgivelsene dine og om situasjonen du befinner deg i. Smertefulle følelser er slik sett et signal om at endring er nødvendig. Ser du? Om vi ikke kan bygge på følelsene våre, så kan vi i det minste lytte til budskapet de bringer fram til oss. 

For hva kan ikke skje om vi tenker om negative følelser at de er en invitasjon til handling?

Når du står til knes i gjørmen av negative følelser, kan du enten endre tankesettet ditt, eller du kan endre tilnærmingen din, atferden din. Begge deler, hvordan du tenker og hvordan du agerer, vil i neste omgang påvirke hvordan du føler – med nye faktorer som ikke var der da følelsene aleine fikk råde i gjørma.

Når du føler en negative følelse, er det første trinnet til bedring å identifisere signalet til handling. Dette handlingssignalet er budskapet som følelsen forsøker å peke på; om hvor behovet for endring brenner mest, nå

Med handlingssignalet identifisert og skarpstilt, kan du treffe tiltak enten på tankesettet ditt eller til atferden din. Du endrer oppfatningen din ved å endre hvordan du ser på situasjonen du står i eller hva du fokuserer på i den. Du endrer atferden din ved å endre tilnærmingen din til, eller hvordan du reagerer i, situasjonen.

Det er mange følelser vi kan føle. Noen av dem tar oss mer til fange enn andre. Det er klart. Jeg ønsker på ingen måte at vi skal snakke lettvint om å bryte ut av fengslene noen følelser kan være for oss mennesker. Noen ganger må vi få hjelp av hverandre for å bryte ut, og kunne bruke slike negative fengsel-følelser til noe som helst fornuftig i liva våre. Men hør: Hjelp av andre er også hjelp! Vær frimodig på å lene deg til andre mens du utforsker påstanden min: Om også dine negative følelser kan være – eller bli – en invitasjon til handling og bedre livskvalitet.

Noen av følelsene vi kan erfare som negative, er:

  1. Ubehag. En er kjenner seg utålmodig, urolig, fortvilet eller også flau.
  2. Frykt. En kjenner på bekymring, at en er redd, kanskje også livredd.
  3. Vondt. Det gjør liksom fysisk vondt eller sitter som en følelse av tap – at noe ikke sitter på plassen sin lenger.
  4. Sinne. En kan kjenne seg et sted på skalaen fra mildt irritert, ergerlig og sur til raseri.
  5. Frustrasjon. Denne kan erfares som en sak som en helst holder tilbake eller at den direkte hindrer en, i jakten på noe en heller vil.
  6. Skuffelse. Dette er en trist følelse, syns jeg. Det er som om en kunne vunnet, men er beseiret.
  7. Utilstrekkelighet. En kjenner seg mindre enn andre eller uverdig.
  8. Overbelastet. En blir overveldet og kjenner seg håpløst hjelpeløs mtp på løse det som velter over en.
  9. Ensomhet. Den kjipe følelsen av å være utenfor, eller atskilt fra.

Alle de ni negative følelser over er følelser som vi kan se på som signal til handling. I stedet for å bli styrt av dem, kan vi bruke dem som en invitasjon til en endring vi selv styrer. Den endringen begynner med noen nye tanker til tankesettet vårt, og minst én forandring i atferden vår og hvordan vi reagerer på situasjonen og omstendighetene vi står i.

I disse prosessene, er min egen erfaring at jeg finner god hjelp i DISC-verktøyet til å forstå meg selv og hva som skjer i meg når krevende følelser griper tak inne i meg (se www.dreieskiva.com). Men verktøyet hjelper meg også til selv å ty til en tenkning og en justering av atferd som bryter grepet det negative kan få og heller legger livet i et bedre løp for vekst og utvikling. 

Videre så er andre mennesker avgjørende viktig for meg når jeg gir meg i kast med budskap negative følelser bringer til meg. For når sant skal sies så kan vi vel alle i faser av livet kjenne oss ganske så små når historien biter oss i baken og informasjoner fra følelser som er trigget slett ikke er en liten greie som vi kan rette på “trygt, kjapt og billig”.

Om du tar i kast med endringsprosesser aleine, med DISC eller andre verktøy, eller sammen med en venn, uansett, så handler det om å omfavne alle følelsene dine og bruke dem som invitasjoner til handling. Det er en måte å styrke deg selv til å gjøre meningsfulle endringer i livet ditt, og få mest mulig ut av eventuelle negative følelser heller enn å gå fast i dem, neglisjere dem eller undertrykke dem.

Om du ikke kan bygge på dem, så kan du bruke dem til å bygge med.

Publisert av dreieskivaroaldkvam

Coaching, Advisory & Strategic Thinking

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: