Selvtillit

© Roald Kvam 2021

Bare å lese ordet kan få pulsen opp hos oss i Norge, ikke sant?

Hva er tillit til ens Selv?

Dette er kanskje et spørsmål vi samtidig vet svaret på, og likevel ikke riktig vet hvordan vi skal snakke om? For vi kunne jo gi inntrykk av at vi har mer selvtillit enn Janteloven tillater oss? Vi er jo ikke blærete her på berget!? Ah, tenk om noen kunne tatt livet av Jante snart? Det hadde tjent livet i Norge til det bedre for flere…

Kort fortalt dreier selvtillit seg om din vurdering av dine prestasjoner. Men, hvordan fungerer tillit til ens Selv? Spørsmålet er viktig fordi svaret er forløperen til bedre resultater, høyere måloppnåelse, effektivitet og kreativ kraft.

Hvis min påstand om “forløperen” er sann, da er det viktig å få grep om konseptet og hvordan vi kan utvikle dette for oss selv og hos hverandre. La meg si det slik: 

Jeg tror vi har godt til gode, også i Norge!

I Bibelen – ja, jeg bruker den boka mye i min egen reise og utvikling her på kloden – så møter vi jo ordet “tro” i mange kapitler og svært ulike situasjoner. Ordet “Tro” i Bibelen kommer av et gresk ord pistis som betyr “tillit”. Det er med andre ord ikke et prestasjonsord, men et relasjonsord. Å tro handler altså ikke om å få til noe, klare noe, mane fram noe… men det handler om å lene seg til en annen eller noe annet – i tillit, til lit… 

Min erfaring er at Selv-tillit vokser med troen på at jeg finner ut av dilemmaet foran meg underveis; at jeg i prosessen finner de poengene jeg trenger. Jeg lener meg på en måte med hele min tyngde, i tillit, til prosessen. Jeg tror det kommer flere brikker jeg kan pusle til et større bilde, et bedre resultat – om jeg går noen nye steg, og ikke blir stående uten tillit til meg selv og uten tro på noen annen løsning enn med de brikkene jeg har for hånden der jeg stoppet opp.

For mange mennesker baserer Selv-tillit på kompetansen de har. Her. Nå. De synes å ha glemt at den kompetansen de har – Her. Nå. – ikke var en fødselsgave…. Den er derimot noe de har bygd opp over tid, gjennom nye utfordringer, nye steg, nye fall og nye feil og re-starter. 

Tenk om vi kunne se det slik når vi ser bakover: “Sannelig, jeg har bygd mye kompetanse, også Selv-tillit, gjennom livet. Til idag.” Og at vi så kunne se framover og tenke: “Sannelig, jeg skal bygge nye kompetanser, også Selv-tillit, gjennom livet: Fra idag.”

En viktig driver i meg for å bevege meg ut i ukjent terreng og nye oppgaver, er hensikt. På utenlandsk sier de purpose. Jeg tenker, noe som ikke er veldig overraskende siden jeg bruker Bibel-boka som livsguide, at jeg er her for en hensikt! Jeg bestemte meg derfor allerede som ung gutt at livet skulle jeg leve, ikke bare overleve til jeg dør. At jeg har en å tro på, en vei å gå og et mål å nå betyr enormt mye for meg i terreng der jeg ikke vet mye mer enn at jeg ikke har verktøy og kompetanse med meg inn i situasjonen; det må jeg finne og finne ut av underveis – der inne i situasjonen foran meg et sted. Jeg kommer ikke utenom: 

Jeg må INN I det ukjente for å finne UT AV det ukjente. 

Underveis øves Selv-tilliten. Jeg har tro på prosess. Jeg har tillit til at den som går får, den som leter finner – og at når vi banker på hos hverandres styrker og ber om hjelp, ja, så er det overraskende mange som vil gjøre det. Ha litt tro på arten menneske! Til og med i Norge. Det er sannelig MYE godhet og gode folk på kloden sammen med deg. Joda, selvsagt finnes det idioter. Vi gjør jo alle idiotiske ting i ny og i ne. Men, det store bildet! Det store bildet er at vi er sammen om livet. Og sammen finner vi ut av det meste. Så sant vi ikke stiller oss i fryktelig ro i en stanset Selv-tillit.

Tillit til ens Selv, for min del, bygger på en grunn. Akkurat som at vi har grunnleggende trygghet for at når vi setter foten ned på kloden så bærer kloden oss? Det er litt det samme for meg med ordet “nåde”. Det er grunnen jeg står på, og går på, med Selv-tillit. Jeg sier ikke mer enn at ordet “nåde” er også et Bibelsk prinsipp. Det kan du jakte lyset over sjøl. Eller vi kan ta en kaffeprat på det. Poenget mitt nå er bare å løfte litt på dette at det som gjør at vi står oppreist og at vi kan gå framover, er at vi har noe å stå på. Som bærer oss. Som rommer hele oss. Også at vi ennå ikke har alle de kompetansene vi tenker at vi trenger. Eller at vi har falt noen ganger tidligere da vi var ute å leita etter innhold til ordet Selv-tillit. 

Hva er din kjerne? Det du står på? Det som er vennlig mot deg selv når du feiler og faller? Også når du er redd for det ukjente som er framfor deg?

I boka “Overachievement: The New Model for Exceptional Performance” skriver PhD John Eliot om hva “confidence” ikke er. Det gir en noen tankevekkere og kanhende litt starthjelp til disse nye stega vi har snakka om at vi kan ta, med Selv-tillit, forløperen, som lener seg med tillit til prosessen og hiver seg inn i (eller kryper uti) det ukjente for å finne ut av det ukjente:

  1. Confidence is not your track record. Confidence comes before success, but you shouldn’t base your confidence on your success.
  2. Confidence is not a button to be pushed. Confidence isn’t something you turn on only when you need it. You cultivate it, particularly through confident thinking when you face adversity.
  3. Confidence does not change your physical skills. Confidence won’t make up for a lack of skills or ability. However, confidence will help fuel your effort to build your skills before they start paying off.
  4. Confidence is not about “building self-esteem.” While believing in yourself is important, it should be based on something you truly believe. You can cultivate your confidence by building competence.
  5. Confidence is different from “false confidence.” Telling yourself you are confident, when you are not, is not confidence. You are either confident or you aren’t.
  6. Confidence should not be confused with strategy. Don’t blame a failure or loss on overconfidence, if the issue really was a lack of preparation or the wrong approach or strategy.
  7. Confidence is not arrogance. Arrogance is thinking you’re better than someone or too good for something. Having a passion for success and a belief in your ability is not the same as arrogance.

Publisert av dreieskivaroaldkvam

Coaching, Advisory & Strategic Thinking

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: