Er du sterk? Jeg tror det.

Roald Kvam 2022

Jeg tror vi tenker for smalt om hva som er styrker. Det gjør at bare noen av oss får være sterke! Resten av røkla står i skodda, ser ned og sparker i grusen når spørsmålet kommer:

“Hva er dine styrker?”

Så jeg har jaktet på styrker, lest en del lister over ord for det jeg vil kalle “personlige styrker”. De er svært forskjellige, men har dette til felles at de er ord som vi for ofte ikke regne som styrker. Fordi vi fokuserer mye på evnene våre. Og vi fokuserer for lite på egenskapene våre… 

Evne er en kompetanse du har. Det dreier seg om noe du er i stand til, en kapasitet, dyktighet til en bestemt handling. Egenskaper er en kvalitet ved deg. Noen kaller det et grunndrag. Jeg liker det ordet: Grunndrag.

Egenskapene dine – som jeg kaller dine “personlige styrker” – er de greiene du gjør “av deg selv” uten å tenke. Og det beste? De tar ingen kraft fra deg. Tvert om! De gir energi til deg nå du liksom slår følge med dem gjennom det du står i.

Av alt du aldri kan gjøre noe med eller velge bort her i livet, så er det en ting du alltid kan gjøre noe med eller velge. Det er hva du velger å dvele ved, hva du velger å fokusere på.

Fokuser på dine personlige styrker! Og kutt ut å brenne tid på å misunne andres. Eller å dvele ved de sidene av deg som du selvsagt gjerne skulle vært bittelittegranne bedre på. Det er uansett ikke det denne bloggen dreier seg om. Her velger jeg heller å dvele ved de sidene av deg som så naturlig følger med i det du gjør at du som regel glemmer å regne dem med som styrker. 

Grunndragene.

Jeg tenker som så: Om vi får lagt litt flere gloser inn i “styrkenes glosebok” så kan flere av oss få erfare at ved å sette fokus på de gode grunndragene våre så kan vi gi energi til alt vi ellers gjør.

Så må jeg innrømme noe. Det var sannelig ikke lett å sette gloser til grunndragene. Det irriterte meg. For dette er jo virkelig personlige styrker som vi gjør erfaringer med hver dag, men som vi likevel ikke har bra språk for? Så jeg gikk på ord-jakt. Og da var det greit å få lene seg på Martin Seligman sine 24 sett av gloser fra boka “Character Strenghts and Virtues: A Handbook and Classification”:

 1. Appreciation of Beauty and Excellence
 2. Bravery and Valor
 3. Capacity to Love and Be Loved
 4. Caution, Prudence, and Discretion
 5. Citizenship, Teamwork, and Loyalty
 6. Creativity, Ingenuity, and Originality
 7. Curiosity and Interest in the World
 8. Fairness, Equity, and Justice
 9. Forgiveness and Mercy
 10. Gratitude
 11. Honesty, Authenticity, and Genuineness
 12. Hope, Optimism, and Future-mindedness
 13. Humor and playfulness
 14. Industry, Diligence, and Perseverance
 15. Judgment, Critical Thinking, and Open-Mindedness
 16. Kindness and Generosity
 17. Leadership
 18. Love of Learning
 19. Modesty and Humility
 20. Perspective  and Wisdom
 21. Self-Control and Self-Regulation
 22. Social Intelligence
 23. Spirituality, Sense of Purpose, and Faith
 24. Zest, Enthusiasm, and Energy

I “Finding Your Strengths” nevner J. D. Meier en serie ord han har jobbet med og som vi kan vurdere å ha med i gloseboka vår: Achiever; Activator; Adaptability; Analytical; Arranger; Belief; Command; Communication; Competition; Connectedness; Context; Deliberative; Developer; Discipline; Empathy; Fairness; Focus; Futuristic; Harmony; Ideation; Inclusiveness; Individualization; Input; Intellection; Learner; Maximizer; Positivity; Relater; Responsibility; Restorative; Self-assurance; Significance; Strategic.

Personlig setter jeg orda opp som «speil» foran meg. Og så ser jeg hva det gjør i meg å stå der speilet i ordet foran meg. Ikke overraskende at det oppleves ganske så kleint og sårbart innimellom. Du merker nemlig fort om det blir ubekvemt. Da står jeg likevel litt til. Rett og slett fordi vi har så mye tillært at jeg tenker jeg vil gi meg selv litt tid til å trenge inn bakenfor de orda jeg ikke er vandt med å “stå” i. For jeg tror at også jeg har flere ord jeg kan ta bolig i. Flere personlig styrker. Flere grunndrag. Slike som jeg ikke er nok oppmerksom på i dag slik at jeg kan aktivt bruke dem til det bedre. For flere. Også for meg.

Uansett hva du velger å gjøre med en glosebok-tenkning som jeg skisser opp her, så er det viktigste, tenker jeg, å forsøke å bli deg bevisst på hvor du får energi fra. Og at det handler om mer enn dine kompetanser. Det beste? Dine kompetanser kan svekkes. Hvor mange har ikke vært der at fintene vi satte på fotballbanen som guttunger ikke sitter riktig så godt lenger? Grunndragene derimot, de blir med deg gjennom livet. Som en trofast venn. Joda, dere blir eldre og preges vel av livet som alt annet. Men uansett hva livet byr på så kan alt som skjer bidra til å drive det vennskapet deres bare dypere og dypere. 

For meg er glosene blitt en nøkkel i jakten etter flere slike styrker. For når vi har fått opp sidetallet i gloseboka vår så vet vi hva vi kan se etter. Da er det lettere å leite. Speile seg i nye ord. Merke dem som gir mening for deg. Og begynne å bruke dem til din fordel. Du vinner på det. Da vinner vi som er rundt deg også. Og DET, det er noe av det vakreste jeg vet. 

Så jeg heier på deg! Du er sterkere enn du tror. 

Publisert av dreieskivaroaldkvam

Coaching, Advisory & Strategic Thinking

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: