Slipp løs lidenskapen!

Roald Kvam 2022

Hva er hemmeligheten bak tilfredshet, både personlig og profesjonelt? Det er i målene dine, vil noen kanskje si. Jeg sier at det ligger i lidenskapene dine.

En lidenskap – eller kanskje vi skal si “drivkraft” – er det som får en person til å reise seg opp av sengen med forventning til dagen. Det er denne skjulte kraften i oss mennesker som gir oss energi til å takle ulike barrierer med entusiasme og ambisjoner – eller med et trassig håp som bare nekter å gi seg. Det er et driv vi føler oss nærmest forpliktet til å oppfylle. Det er derfor vi gjør det vi gjør. Det er en fødselsgave som er lagt ned i hver enkelt av oss, men de fleste av oss lærer aldri hvordan vi skal definere det, omfavne det og forvalte det smart.

Når drivkreftene dine får drive deg, føler du deg engasjert og energisk. Du vil trolig gjenkjenne det som mestring eller empowerment: “Der har vi det som fisken i vannet…” 

Studier viser at folk som brenner for det de gjør presterer på et høyere nivå. La oss prøve å sette navn på noen av disse drivkreftene og hvordan de kan bli bedre drivere for oss gjennom det vi gjør.

Kanhende har du ditt dype driv i det instinktive? Denne litt uforklarlige teften der du bruker gjerne tidligere erfaring, intuisjon og det du har av tilgjengelige data der og da for å løse et umiddelbart behov. Og det funker!

Du kan booste drivet ditt om du fokuserer på måter å raskt oppdage og bruke spesifikk informasjon mens du tar med løsningsalternativer fra tidligere erfaringer som kan være relevante for den aktuelle situasjonen.

Kanhende du har ditt dype driv i det intellektuelle? Du tilegne deg gjerne kunnskap, søker og setter lys på fakta og leter alltid etter muligheter til å lære mer.

Du kan booste drivet ditt om du engasjer deg i samtaler som utfordrer tankekraften din – der du holder fokus på muligheter til å lære og fremme en dypere forståelse av den aktuelle situasjonen.

Kanhende du har ditt dype driv idet uselviske? Du går gjerne inn i oppgaver uavhengig av hvor mye tid og krefter det tar å fullføre oppgavene.

Du kan booste drivet ditt med frihet til å fullføre en oppgaveliste uten å fokusere på parametere og tidsfrister. Men her må jeg løfte et rød flagg også: Du, med ditt driv, er en gave til alle andre enn deg selv. For deg selv er du en fare. Og faren er at du brenner for så mye og så mange så uselvisk at du brenner ut. Det er det ingen i verden som tjener noe som helst på. Husk på det: Du skal få leve i fint driv, men ikke driv bort fra deg selv og oss andre.

Kanhende du har ditt dype driv i ressursforvaltning? Du finner stadig måter å maksimere produktiviteten og fokuser på å få “betalt” for tiden, talentet eller det du ellers har investert inn i den aktuelle situasjonen.

Du kan booste drivet ditt ved å bruke din naturlige effektivitet og praktiske egenskaper samtidig som du legger vekt på vise andre hvordan smart ressursforvaltning kan spare tid og energi og mere til.

Kanhende du har ditt dype driv i det objektive og saklige. Du trives godt når det kan etableres et funksjonelt og transparent system for å produsere de resultatene man trenger i den aktuelle situasjonen. Uten følelser. Uten drama. Og med minimalt av skjønnsmessige vurderinger.

Du kan booste drivet ditt om du får dele opp komplekse samtaler i konkrete del-emner som du kan håndtere bit for bit i et fokusert samarbeid med andre. Gitt at fokuset er på problemet som skal løses, det aktuelle emnet og den konkrete biten; at følelser og de mer relasjonelle sidene av samhandlingen tones ned og helst tas ut. Du tappes av smalltalk og gires av konkret fokusert problemløsning konsentrert om de mer saklige og objektive sidene av den aktuelle situasjonen. Får du lov til dette så er du en herlig effektiv medarbeider. Bare husk på at vi er mennesker. Ikke roboter. Det gjelder deg også. 

Kanhende du har ditt dype driv i det harmoniske. Du søker stadig å skape balanse i omgivelsene, mens de sender mer enn mange av oss andre hva som egentlig skjer i det som skjer imellom oss.

Du kan booste drivet ditt om du erfarer muligheter til fritt å uttrykke dine tanker og ideer for å skape harmoni. Altså at vi som kanskje ikke ser behovet så raskt som du, gir deg rom for å bidra med harmoni før vi selv forstår at vi styrte mot disharmoni. Bare husk at uenighet og meningsbrytning er rein harmoni for kreativ samskaping. Vi trenger å bryne oss mot hverandres ideer om vi skal skape noe nytt sammen. Så sjekk ut at du ikke kveler kreativitet i din iver etter relasjonell harmoni i den aktuelle situasjonen. 

Kanhende du har ditt dype driv i det intensjonelle. Du elsker å skape målrettede strategiske relasjoner.

Du kan booste drivet ditt idet du søker muligheter for å få kontakt med mennesker som kan bidra til måloppnåelse litt lenger ned i løypa. Du er en ekstremt god nettverksbygger med teft for hvem du bør kontakte og etablere en relasjon til. Gjerne før vi andre ser noen hensikt i det, så ser du en tråd der som kan knyttes sammen med andre til et større bilde på sikt. Bare husk at en viktig del av livet skjer idag… Ikke alt skjer på sikt. 

Kanhende du har ditt dype driv i det altruistiske – i dette å tjene en annen eller samfunnet som helhet. Du liker rett og slett å hjelpe andre.

Du kan booste drivet ditt både ved å fremme verdien av å være til nytte for andre og ved å hjelpe andre og ved å hjelpe andre i en posisjon til selv å bety en forskjell for andre. Bare husk å elske og hjelpe deg selv likesom du elsker og hjelper andre. Du er selv et menneske som kan trenger å ta imot hjelp og tjenester i ny og i ne.

Kanhende du har ditt dype driv i det å samarbeide. Det er få ting som gir deg mer energi og glede enn å få bidra til suksessen til gruppen eller organisasjonen i den aktuelle situasjonen.

Du kan booste drivet ditt ved å understreke og selv få vise viktigheten av teamarbeid. Men du får også et boost i drivet ditt når vi andre anerkjenner ditt bidrag, selv om du gjerne parerer komplimenter raskt og effektivt ved å vise til “gruppens totale kreative kraft”. Jo da vi vet det. Men alt er ikke samarbeide. Noe er også en serie av enkeltpersoners bidrag. Våg å ta imot takken din. Du blir ikke et dårligere teammedlem med det. Bare litt mer menneskelig? 

Kanhende du har ditt dype driv i kontroll. Du tar raskt lederrollen og fremmer/øker gjerne status og posisjon for gruppen og arbeidet dere utfører i den aktuelle situasjonen, samtidig som du sikrer din egen skjebne.

Du kan booste drivet ditt når du balanserer muligheter for å ta kontroll og utøve lederskap mot det å etterlate deg noe som overlever deg, ja som varer ved. Om ikke du lykkes i denne balansegangen, så blir du etterhvert merket som leder-kåt uten gode referanser. Det handler altså ikke bare om å få kontroll, men å bruke den slik at andre har kontroll når du går videre til neste posisjon og situasjon som trigger drivet ditt.

Kanhende du har ditt dype driv i ditt åpne sinn. Du liker å utfordre status quo og finn nye måter å utføre oppgaver på. Du trives bedre utenfor enn innenfor den berømte boksen. Ditt ark er sjelden A4.

Du kan booste drivet ditt ved å skape nye tilnærminger til den aktuelle situasjonen, f.eks ved å utforske muligheter og kreative spor utenfor det hovedsporet gruppen har på agendaen. Bare husk at noen ganger er løsningene innenfor boksen mer enn gode nok. A4 er faktisk ark som kan brukes til ganske så mye bra.

Kanhende du har ditt dype driv i struktur. Du arbeider med energi og utholdenhet når du får jobbe strukturert i den aktuelle situasjonen. Viss du i tillegg får jobbe med en sak du selv tror på, så blir du nesten håpløs å stoppe før du er framme ved målet. Du hamrer på som en klokke som aldri stopper; tikk takk tikk takk tikk takk tikk takk…. inntil vi kan si Takk! du er fremme nå. 

Du kan booste drivet ditt når du klarer balanserer dette å holde oppe status quo i ditt strukturerte arbeid og tempo samtidig som du sikrer at du har hjerte ditt med i det hele. Du kan jobbe så strukturert at du trolig kan jobbe deg selv fullstendig ute av deg selv. Så sikre deg en struktur som også sikrer deg som menneske og medarbeider i den aktuelle situasjonen.

Vel, vi har satt navn på noen drivere nå. Så hvordan kan vi bruke dette til å booste kommunikasjonen, engasjementet og mest av alt: slippe løs lidenskapen i hver medarbeider i våre arbeidslag?

— — —

Kilde og inspirasjon: TTI Success Insights: «12 Driving Forces»

Publisert av dreieskivaroaldkvam

Coaching, Advisory & Strategic Thinking

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: