Bedriftskultur: Kul tur eller U-tur

© Roald Kvam 2022

“A culture is made — or destroyed — by its articulate voices.” (Ayn Rand)

Kultur er det skrevet og sagt mye vakkert om. Men det som gjelder er ikke hva som skrives eller sies, men det som faktisk gjøres. 

For kultur er verdiene du lever etter. Du sporer dem i dine hverdagslige valg. Ikke i orda dine. Eller mine. Valga våre!

En bedrifts kultur blir da de verdiene organisasjonen lever ut gjennom samhandlinger og samarbeider. Dag for dag. Uke etter uke. Vi sporer dem ikke i policies eller retningslinjer og vakkert formulerte “Core Values”.

Det er klokt å jobbe med formuleringer. Misforstå meg ikke. Det er smart å smake på orda våre. Vekte betydningen. Kjenne på hvorvidt vi kan våge si til hverandre at jo, disse orda skal vi våge å ta bolig i. Stå i. Finnes hjemme i. Under alle forhold.

Likevel – når alt kommer til alt: Du verdsettes ikke på det du sa, men det du gjorde. Det er gjennom dine handlinger, gjerne under krevende forhold, at du virkelig viser om du er verdt å lene seg mot eller låne skuldra til.

Gode intensjoner holder ikke mye lenger enn ordet er i seg selv:

In-ten-sjon-er-BOFF-borte! 

Gode planer egner seg ikke til noe annet en mismot, mistillit, misnøye og mis-det-meste, om ikke de følges opp gjennom tiltak. Som gjennomføres.

I A Simple Statement: A Guide to Nonprofit Arts Management and Leadership, skriver Jamie Grady om bedriftskultur og rollen verdier spiller i dette å forme suksess. Og for all del: Verdier spiller en nøkkelrolle i organisasjoner! 

Grady skriver:

“When discussing corporate values, we naturally think of the term corporate culture. Corporate culture is the culmination of many factors: the type of business the organization is in, the type of artistic discipline it presents, its programs and services, its audience, its size and location, its methods of operating, and its interaction with the public. Even more important are the intangible factors: beliefs, values, and the norms and expectations of the company. Values play a key role in how the organization operates from day-to-day and how it plans for the future.”

Verdier er viktig. Absolutt. Og dess nærmere verdiene i organisasjonen samsvarer med den enkelte ansattes verdier, dess større sjanse for suksess: At de viser seg i det hverdagslige samarbeidet i organisasjonen. 

Grady skriver:

“An institution may document its values and beliefs through the use of a statement of beliefs or artistic statement. Regardless of the title an organization chooses for its statement, leadership must fully understand the values that drive the organization and be able to articulate them to others. Without such a statement, employees have no resource for comparing their own values and beliefs with those of the company. The closer the organizational values are to the employee’s personal values, the greater the likelihood that the employee will be successful in the organization.”

Joda, verdier de ansatte kan identifisere seg med er viktig. Absolutt. Og likefullt glemmer vi det som vi ikke har lov å glemme bort: Vi må velge det verdifulle. Øyeblikk etter øyeblikk! Du for din del… Og jeg feier for min egen dør… Ja. Sånn er det. Og sånn vil det bli: Vi avgjør med det vi velger å gjør om vårt samarbeid i arbeidslaget vårt, bedriftens kultur, skal bli en Kul tur eller U-tur.

La oss gjøre det til det vi alltid skrev mot slutten på stilene våres på barneskolen: «… og alle var enige om at det hadde vært ein fin fin tur….»

Publisert av dreieskivaroaldkvam

Coaching, Advisory & Strategic Thinking

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: