Kart og kompass for endring

© Roald Kvam 2022

“It doesn’t really matter how fast you’re going if you’re heading in the wrong direction.” (Stephen Covey)

Det er et nytt år og en ny start. Det er slett ikke “det perfekte tidspunktet” for å finne ut hva som er viktig for deg eller legge ut en ny kurs. Men det er et like godt tidspunkt som andre punkt. Så vi kan like gjerne gi drømmene våre en kick start i dag som andre dager. Tenker jeg.

For å gjøre det kan vi bruke et strategisk rammeverk.

Ved å finne og verbalisere vår drøm (eller visjon), sjekke hvilke verdier vi virkelig vil stå på og gå på, og fokusere på de få måla som på ekte trigger det dype drivet i oss vi med rette kan kalle “engasjement” – ja, da kan vi finne ut hvor vi har trøbbel… 

What? Joda, jeg vet. Dette høres ikke attraktivt ut i det hele tatt. Bli med meg videre.. 

Vil vi videre – gjennom forandring – til noe bedre så må vi være oss bevisst interessekonflikter eller verdikonflikter knyttet til bevegelsen fra noe til noe annet. Først da kan vi nemlig finne ut hvor vi skal bruke mer tid, eller mindre – og om vi faktisk er på “vår” vei eller ikke. Da kan vi på skikkelig prioritere vår tid og energi inn i de tingene som betyr mest for oss. Slik kan vi både trygge og trigge det steget vi trenger å ta, nå.

Når du har et kart er det lettere å takle motbakker, dårlige sporvalg eller omveier. For du har kartet. Du vet hvor du skal og du kan vurdere dine valg og korrigere deg selv med hjelp av kartet.

Når du ikke et kart så er det vanskelig å se mening i stega du tar, dag etter dag. Og enda vanskeligere å balansere arbeid og liv for du har ikke noe korrektiv. Det blir som å gå i blinde over et gulv fullt av legoklosser: Noen steg virker helt greie. Andre ganger får du grådig vondt. Eller du sklir og faller.

Med drivet ditt som kart, drømmen din som mål og verdiene dine som guide, har du et kinderegg med aktiv livshjelp til å samle deg selv. Ja, jeg mener det på ordentlig: Samle deg selv om det du er godt designet til og har ektefølt engasjement for å holde på med. Da kan du lede livet ditt fra innsiden og ut. Det er så mye mye bedre enn å miste seg selv til ytre forventninger av andres drømmer, andres engasjement og andres verdisett.

Her er noen spørsmål som kan hjelpe deg i jakten på deg; å få samlet selv og finne retningen for det neste steget fra noe til noe annet:

  • «Hva er vitsen? Hensikten?»
  • «Hva er oppdraget?»
  • «Hvem er du?»
  • «Hvor vil du hen?”
  • “Hvorfor?” 

Vær på vakt her… “Hvorfor”-spørsmålet finner sine svar hos verdiene dine. De hjelper deg til å prioritere og forme handlingene dine. Svarene forteller noe om hva du bryr deg om. På ekte. Jo mer arbeidet ditt svarer til verdiene dine, jo mer glede og utholdenhet vil du finne.

  • «Hva vil du oppnå?» 
  • «Hvordan vil du vite når du oppnådde det?»
  • «Hvordan ser bra ut?»

Masse lykke til i jakten på å samle deg selv, skaffe deg litt trøbbel og gjøre spennende endringer i livet ditt. Jeg heier!

Publisert av dreieskivaroaldkvam

Coaching, Advisory & Strategic Thinking

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: