Problem vs Polaritet

© Roald Kvam 2022

“It is the stretched soul that makes music, and souls are stretched by the pull of opposite bents, tastes, yearnings, loyalties.” (Eric Hoffer)

Hvorfor er det slik at noen problemer aldri ser ut til å forsvinne? Kan det være at de ikke er problemer som skal løses, men polariteter (dilemmaer) som skal balanseres?

Dr. Barry Johnson utviklet metoden “The Polarity Framework” som en måte å håndtere komplekse situasjoner: Heller enn å forsøke løse problem for å gå videre, balanserer du dilemma og lever bedre med det. En nøkkel her er å ikke tape helheten av syne, holde breddeblikket og stille brikkene du pusler med opp mot det større bildet. 

Dilemmaet kommer fra spenningen mellom to ender av et spekter, eller to polare – konkurrerende – motsetninger, som likefullt er avhengige av hverandre. Med The Polarity Framework til Dr. Barry Johnson identifiserer du styrker og svakheter ved de to polarene, og fokuserer deretter på styrkene.

Balanse mellom arbeidstid og fritid er et godt eksempel på polaritet. Det er jo ikke et problem som du løser én gang i livet og så er det gjort? Nei, du anerkjenner at de er gjensidig avhengige av hverandre. Siden balanserer du spenningen dem imellom ved å gjenkjenne styrker og svakheter ved begge. Også deres turer opp og ned. For ingen er bare sterke. Og ingen er bare svake. Livet er ikke statisk. Livet er dynamisk. Det er derfor pendelen svinger. Det er denne svingende pendelen som skaper dilemmaet. 

La oss stanse litt for forskjellen mellom problem og polaritet:

  • Problemer er ikke pågående ting. De er løsbare. De har en tendens til å ha alternativer eller gjensidig utelukkende svar.
  • Polariteter er pågående ting. Polaritetene må svares ut sammen for å optimalisere situasjonen for begge polarene.

Hvis du behandler en polaritet som et problem, vil du plage deg selv der du fortvilt forsøker å nedkjempe utfordringene ved den ene polaren og så den andre og så den første og så den andre… Vær så snill: Gi deg! Du sliter deg selv ut mens du prøver å løse det som ikke kan løses. Hør: Finn først ut om du løser et problem eller opererer innenfor en polaritet.

Polaritetsrammen gjelder vedvarende dilemmaer. For eksempel helse: Du blir jo aldri så frisk at du aldri trenger å investere i helsen din igjen? Vi forstår at den er et aspekt av livet som vi administrerer hele livet. Helsen blir aldri en “been-there-done-that”-ting.

To ting avgjør om du vil ha hjelp av polaritetshåndtering framfor strategier for problemløsning:

  1. Det er en vedvarende polaritet, ikke et løsbart problem.
  2. Polarene er avhengige av hverandre.

Dette siste punktet er viktig fordi det er den gjensidige avhengigheten mellom polarene som skaper utfordringen din, men også muligheten. Du skal jakte muligheten – altså fokusere på styrkene i polariteten.

Ved å bruke The Polarity Framework kan du både håndtere vanlige scenarier under konflikter og motsetningsfylte case, og samtidig få det beste fra begge polarene.

Tenk deg for eksempel spenningen mellom å jobbe som individer og som team. Se for deg at du bruker metodikken for å identifisere styrker og svakheter ved den «Individuelle» polaren… Deretter identifisere du styrkene og svakhetene til “Team”-polaren. Det kan til eksempel se slik ut:

Polarity Framework

Det er nå magien kicker inn: I stedet for å fokusere på ulempene, fokuserer du på fordelene fra hver av polarene, og du kombinerer det beste fra dem begge for å skape en bedre løsning totalt sett. For å være konkret: I dette eksemplet kan du fokusere på å skape teamet som gir mulighet for individuell kreativitet og frihet, samtidig som du får kraften til teamarbeid ved å skape en felles retning og utnytte det kollektive breddeblikket, samspillet og gjennomføringskraften med det totale antall talenter i teamet. Et “Dream-Team” rett og slett. Ja. Hvorfor ikke? Det handler om hvorvidt du evner å håndtere polaritet i stedet for å hamre løs på falske problemer.

Til håndtering av polaritet er DISC-verktøyet en gave. En smart investering i teamet ditt vil være kurset Step IN & Step UP. Ta kontakt med meg for mer informasjon om polaritetshåndtering med DISC, eller et uforpliktende tilbud (www.dreieskiva.com).

Dine dilemma i et polart arbeidslag blir aldri borte, men de kan fint bli omdannet til en stadig kilde til kreativitet. Min erfaring er at det er mye lys å finne i mørke dager.

Publisert av dreieskivaroaldkvam

Coaching, Advisory & Strategic Thinking

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: