Klarhet

© Roald Kvam 2022

Hvordan finner du ut hva din organisasjon eller virksomhet egentlig handler om? Det er én ting å vite det intuitivt. Det er noe annet å kunne dele det eller ha meningsfull dialog om det.

Enten du er i en vekstfase eller på vei inn krise – og særlig “når ting skrur seg til” – er det klokt å se veldig godt på spørsmålet: Hvorfor eksisterer virksomheten?

Når jeg vil rydde i rot eller løse opp en floke, så støtter jeg meg på enkle spørsmål. De enkle spørsmålene kan gi klare svar på hva teamet eller organisasjonen eller virksomheten egentlig dreier seg om: Kjernen i saken.

Her er noen spørsmål som kan slå på lyset når det har mørkna litt for forretningen din eller folka dine:

 1. Hva er visjonen, – oppdraget?
 2. Hvem er kunden?
 3. Hvilke problemer fokuserer du på?
 4. Hva er den interne og eksterne forretningsplanen?
 5. Hva er målene for suksess? – Eller: Hvordan ser suksess ut?
 6. Hva er produktlinjen for leveransene dine – og resultatene?
 7. Hva er syklusen for suksess?
 8. Hva er minimum du trenger hver måned for å fortsette med det du gjør nå?

La oss se litt sammen på hvordan du kan bruke svara du får:

 1. Oppdraget

Oppdraget blir ofte forklart med to andre ord: “Misjon” og “Visjon”. Det første, “misjon”, er hvem du er og “visjon” er dit du ønsker å gå. En viktig egenskap i oppdraget er en unik verdi eller differensiator (i forhold til andre og eksisterende løsninger). Hvis alle i teamet ditt kjenner oppdraget, kan dere jobbe mot samme mål, sammen.

 1. Kunder

Selv om du tenker du vet selv godt hvilket problem du løser, så hjelper det å kjenne kundene dine og få hjelp av dem til å avklare hvilke problemer du faktisk løser for dem. Spør kundene dine når du er i tvil! Selvsagt. Og spør kundene dine når du er skråsikker på det selv.

 1. Problemer

Å eie – for kunden – viktige problemer er en nøkkel. Du kan igrunn måle verdien av virksomheten din, ved å måle den verdien problemene du løser, har for kunden.

 1. Forretningsplan

Enhver plan er potensielt sett kraftige greier fordi de kan rettferdiggjøre eksistens og investering. Her er det bra å se på to tanker samtidig. For det første: Hva ser kundene dine på som kjernesaken? Eller: Hvorfor skal de velge deg med det du kan by på kontra en annen med et annet produkt? For det andre: Hva ser du og gjengen din som kjernesaken? Eller: Hva er den unike greia som holder gjengen din samla, ja at de vil investere tid og talenter på den?

En viktig del av en forretningsplan er å vite hvor stor “kaken” er og hvilke bit som er din og teamet sin. Når du inviterer mennesker med i en startup- og vekstreise, så tar dere alle risiko. Feire det som kan feires underveis – og ta godt vare på gjengen din. De er nøkkelen til å se drømmer bli virkelighet. 

 1. Mål for suksess

Å måle suksess – eller å vite hvordan målgang ser ut – er viktig. Alle ønsker å gjøre en god jobb og vite hva det vil si. Det vi måler er det vi verdsetter. Så tenk deg godt om før du velger KPI’s for gjengen din og virksomheten din. Sjekk seriøst grundig om de speiler det dere skal bygge sammen – og hvordan suksess skal se ut til slutt. Hør: KPI’s preger kulturen på tunet ditt. Så her må du tenke deg om. Nøye!.

 1. Produkter / tjenester

Å kjenne til leveransene, f.eks produktlinjen, forteller mye om en organisasjon eller et team. For team jeg leder, liker jeg meg best når vi står skulder ved skulder og følger leveransen fra start til mål, sammen. Vi må gjerne har ulike ansvarsområder og oppgavesett, men vi leverer produktet/tjenesten sammen. Da kan vi også rått klart se hvor i linjen det skjærer seg for oss – også hvor vi må skape nye løsninger. Sammen.

 1. Syklusen til suksess 

Rytmen til resultater er viktig. Hvor lang tid tar det fra start til mål? Er det klare sesonger i arbeidsåret ditt? Spesielle motbakker som kommer igjen og igjen ved samme punkt på reisen til resultatene? Slikt forteller deg mye om valg av arbeidsstil, topping av laget, verdien av tid osv.

 1. Kostnader

Hvor mye må du tjene for å fortsette virksomheten? Eller hvor mye lønnsomhet trenger du for å holde deg i virksomhet? Du kan bruke svaret ditt til å balansere kostnadene dine og holde deg innenfor budsjettet.

— — —

Klart, det er mye mer du kan ha godt av å vite om en organisasjon eller et team, men jeg tenker at dette er 8 viktige spørsmål som gir deg noen nyttige nøkler til å komme raskt til kjernen av det som helt klart teller.

Publisert av dreieskivaroaldkvam

Coaching, Advisory & Strategic Thinking

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: