Med handling kommer forandring

© Roald Kvam 2022

Av og til – og ikke så rent sjelden forresten – er ett steg nok til å rykke tilstrekkelig i det som fremstår som bundet slik at vi får en litt annen vinkel for synspunkter vi har til situasjonen. Med nye synspunkter kommer nye oppdagelser. Derfor, så sant du ikke er dø: Beveg deg! Rør på deg! Riv i det etablerte! Skubb på en påstand! Spark litt i en tanke!

Poenget er dette: Når det kommer til endring, så finnes det noen steg du kan ta til din fordel, uavhengig av hvilken “case” du står i. Veien går fra tanke til følelse til atferd. La oss sette stegene opp i rekkefølge før vi sier noe mer til hver av dem – med endring av en vane som “case”:

  1. Start med “Hvorfor”?
  2. Vokt døra til gårsdagens mareritt
  3. Velg døra til morgendagens drøm

Start med “Hvorfor”?

“Hvorfor?” må du ha en forandring? Hvis du ikke føler at du trenger det, kommer du heller ikke til å gjøre det. Det er mulig forandring fryder, men veien dit kan være ganske ubekvem. Så tenk etter – og kjenn etter: Gjør du det for deg selv? Gjør du det for barna dine? For andre? Finn det dype drivet som gir deg maksimal indre styrke. Viss du lurer på hvor det drivet bor, så har det som regel adresse ved siden av dine behov. Altså: DINE behov! Ikke viljen til å gjøre andre til fornøyd med deg på deres premisser. Ikke skam- eller skyldfølelse. Ikke ytre forventninger eller opphypa trender.

Du kommer til å trenge en kraftfull motor til å ta deg gjennom motstand mot forandring. Ditt foretrukne motormerke for dine endringsreiser må være ditt “Hvorfor?”

Fatt mot: Endring trenger ikke ta evigheter. Et livsendrende steg til noe nytt kan skje over natta. Nøkkelen er å bevege seg mot noe… at du har et “Hvor?” å navigere mot. Det er vanskelig å bare gå bort fra et mønster, eller ut av et mareritt. Derfor er ditt “Hvor?” like viktig som ditt “Hvorfor?”: Det er drømmen du ønsker å implementere i stedet for dagens marerittet.

Vokt døra til gårsdagens mareritt

Det er hendelser i dagen din du løser med vanene dine. Også den du ønsker å bryte med. For eksempel, når du føler deg stresset, så strekker deg gjerne etter den vanen du ønsker å bryte med, for å trøste deg. Den representerer flukten du har valgt som løsning, inntil idag. Den hjelper deg ikke ut av stresset, men den døyver liksom ubehaget. Du får en følelse av friminutt fra de faktiske forhold. Skal du få varig endring må du vokte døra for den fluktruta. Eller helst blokkere den. For du skal ikke inn den døra mer.

Identifiserer triggerne dine til å søke døra for flukten din – uvanen du vil endre – slik at du gjenkjenner dem når de skjer. Når du er deg bevisst når de skjer, kan du vokte døra til gårsdagen mønster og arrestere deg selv under flukt. 

Og hør: Det er nettopp i disse øyeblikkene du skal introdusere den alternative ruta: Døra til morgendagens drøm…

Velg døra til morgendagens drøm

Nike it: «Just Do It!» Implementer drømmen – erstatningsmønsteret. Det er her det teller. Nøkkelen er at du velger din nye rute i stedet for din gamle fluktrute.

Det er her ditt «Hvorfor» vil gi sitt avgjørende bidrag: For hvis drømmen er forankret i det dype drivet i deg, det som bor ved siden av DINE behov, vil det være mer av følelsene som overbeviser deg om å gå på videre enn av følelsene som skyver deg mot fluktruten.

Jo, jeg vet. Det er ikke 2+2=4. Tidvis vil dette erfares som en heftig kamp for de fleste av oss. Overganger fra vaner til nye vaner, fra det kjente til det nye, er som regel krevende. Punktum. Greit. Men da skulle vi også slippe å bli så himla overraska over ubehaget som følger av at vi forsøker å etablere nye mønstre. Det kommer til å bli ubehagelig i overgangen fra marerittet til drømmen. Likefullt: Vi går for den drømmen! Kom an – alternativet er «mareritt»…

En medhjelper her kan være å knytte gode følelser til den endringen du forsøker å etablere. Har du en favorittlåt? Spill den i de avgjørende fasene der du har avslørt triggerne til flukt og presenterer døra til morgendagens drøm. Gjør situasjonen følelsesmessig bedre for deg selv enn den er i seg selv.

Du kan også tenke tanker som tjener deg i denne overgangssituasjonen. For eksempel «Hvorfor?» du gjør endringen og “Hvor?” du vil hen. Du kan også fokusere på «Hvordan?» du helt konkret gjør endringen. Poenget er at du engasjerer tanken og følelsene dine på din side i fighten mot flukten og for å støtte deg på veien mot drømmen din.

Ikke prøv å «vilje» deg gjennom endring eller lide deg gjennom det. Den virkelige nøkkelen er å vite at du beveger deg fra tanke til følelse til atferd. Når drømmen formuleres i atferd er den nye vanen på plassen og den gamle har tapt plass.

For med handling kommer forandring.

Vel, vi lar Mark Twain for siste ordet denne gangen: “A habit cannot be tossed out the window; it must be coaxed down the stairs a step at a time.”

Publisert av dreieskivaroaldkvam

Coaching, Advisory & Strategic Thinking

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: