Hvilken verdi har verdi i virksomheter?

© Roald Kvam 2021

Visjon – Misjon/Ambisjon – Verdi – Strategi – Handlingsplan – Budsjett.

Joda, vi kjenner kjeden av begreper som skal bidra til at vi får bedre grep om virksomheten vår – og kan styre stødig mot de mål vi ha satt oss. Men, hvilken verdi har verdi i denne “kjedereaksjonen”? Hva mister vi om vi tar den bort? Eller: Hva vinner vi om vi virkelig begriper hvilken verdi verdi har?

Hva er verdi?

Under overskriften “Verdi” finner vi ofte et forsøk på å verbalisere hvilken atferd man verdsetter i virksomheten. Det er da den atferden en tenker at vil gi det arbeidsklimaet som best støtter opp under visjonen og strategien. 

Skal verdi ha verdi må vi gjøre det vi sier vi skal gjøre. Og vi må bekrefte, ja belønne, den atferden som svarer til de verbaliserte verdiene. Her har lederne et særlig ansvar for å vise verdiene i sitt daglige virke, i sine hverdagslige valg. For verdi av verdi bygges på de mange små valga vi tar, ofte i stor fart, øyeblikk for øyeblikk. Og ledere leverer sitt bidrag likesom under en lyskaster… Vi ser dem på en måte bedre enn vi ser andre kollegaer, kanskje også bedre enn vi ser vår egen atferds verdisett. Tenk bare på hvor klart vi mener å se, og hvor sterkt vi kan kjenne det, om en leder ikke har kort nok avstand mellom det som blir sagt og det som blir gjort? Vi gir ikke mye for de verbaliserte verdiene da… Og virksomheten taper verdi av verdi, på skikkelig. 

Hva kan lederen gjøre for å skape verdi med verdi? 

La meg forsøke meg på noen mulige tiltak som jeg tenker kan bli verdifulle:

  1. Gjør det tydelig for hele virksomheten hvorfor det er viktig å få på plass et sett med verdier – og sikre at det består av verdier vi i fellesskap på ekte ønsker skal reflekteres i våre hverdagslige valg. For det er der det virkelige verdisettet i virksomheten viser seg.
  2. Gjør verdisettet til et kriterium for rekruttering og opprykk.
  3. Gjør avstanden mellom verbaliserte og virkelige verdier så kort at de svarer til hverandre når de snakker. Leder, husk at du lever og leverer under lyskasteren!
  4. Gjør systemer for tilbakemelding til katapult for verdisettet. Dette fordrer at du gjør mer enn å sikre at det er meningsfulle verdier som verbaliseres i virksomhetens visjons- og strategidokument. Du sikrer også at vi som medarbeidere gir hverandre fruktbar feedback som underbygger verdisettet og samtidig åpner vekstveier for hverandre – til mer verdi for oss personlig og for oss som fellesskap. Konkret betyr dette å styrke stabens totale relasjonelle kapasitet. Se mer om slikt på www.dreieskiva.com.
  5. Gjør deg klar til å ta grep både ved levd verdi (bekreftelse/belønning) eller brudd på verdi (ansvarliggjøring/konsekvens).
  6. Gjør kulturbærerne i virksomheten din riktig godt rustet til å bidra til mer verdi i verdi. De har en nøkkelrolle for uten dem på laget ditt så blir de verbaliserte verdiene verdiløse.

Hva kan lederen gjøre for å skape verdiløs verdi? 

La meg forsøke meg på noen mulige tiltak som jeg tenker kan bli like verdifulle som en full los i skjærgården:

  1. Lederen, eller også ledergruppen, utformer verdiene aleine.
  2. Lederen, eller også ledergruppen, er ikke involvert i utformingen av verdiene.
  3. Verbalisert verdisett oppleves bare som det: Verbalisert.
  4. Verdier vedtas og sendes ut… uten samråd med eller tiltak til forankring i arbeidsfellesskapet.

La meg oppsummere kort og passe klart: 

Verdier må bestå av ord vi som arbeidslag – i fellesskap – ønsker å bo i og bevege oss på. Det må være slike vi virkelig vil skal vise seg i våre hverdagslige valg. Lykkes vi med å finne de orda, løser vi ut verdi av verdi i virksomheten: Et arbeidsklima vi vil trives i, på skikkelig, og som våre kunder og partnere gjerne vil besøke.

Publisert av dreieskivaroaldkvam

Coaching, Advisory & Strategic Thinking

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: