Innovasjon staves V-I

Hva SMB’er må forstå mer av – og Kommuner

© Roald Kvam 2021


I Norge er Kommuner og Små og Mellomstore Bedrifter (SMB’er) hverandres forutsetninger. Så innovasjon er ikke en greie bedriftene eller “det private” kan løse aleine. Nei, innovasjon staves VI. For eksempel gjør de kommunale medarbeidernes kvalifiserte input og feedback at SMB’er skaper produkter som matcher ekte behov. Det kalles, med rette, for løsninger; noe nytt eller nyttig, og som vi kan nyttiggjøre oss av. På ordentlig.

Vi trenger mye mer av slik VI-innovasjon i landet vårt. Tenk bare på den såkalte “eldrebølgen”. I dag er vi ca 650 000 stilige seniorer over 65+. Om pluss/minus 15 raske år vil vi være nær 1 million. Det gir oss muligheter ja, men også noen utfordringer. La meg illustrere noen av disse: Om vi ønsker å møte morgendagens omsorgsbehov med dagens modeller må mellom 1 og 2 tredjedeler av arbeidsstokken vår ta sin utdanning og jobbe i helse- og omsorgssektoren. Det skjer bare ikke! Vi har ikke nok institusjoner, ikke nok fagfolk – og ikke nok tid – til å møte morgendagen med dagens løsninger.

Vi trenger hverandre vi, Kommuner og SMB’er, om Norges gode velferdsordninger ikke skal vaskes bort av bølgen som kommer. Noen omtaler denne som en av de største utfordringene det Norske velferdssystemet har stått overfor noensinne. Det er iallefall verdt å tenke over i to minutter… og så må vi gjøre noe med det! 

En ting vi kan gjøre noe med er å bygge mer forståelse av hverandres foretrukne stil når det gjelder endringsprosesser og utviklingsprosjekter – eller også kjøp/salg. For vi må, sammen, gjør noen viktige valg framover om vi skal lykkes bedre med godt norsk innovasjonsarbeid.

Hva SMB’er må forstå mer av i møte med Kommuner

Kommuner tenker i drift

Deres kjerneoppgave er å sørge for at de produkter de kjøper passer til den driftsoppgaven de aksler. Det du kommer med skal passe inn i deres oppdrag. Og du blir vurdert på brukeropplevelsen eller bunnlinjen din løsning leverer. 

Så tenk gjennom hvordan du best mulig kan pitche inn din løsning slik at kommunen raskt forstår hva den er og hvordan den hjelper dem i driftsoppgaven de aksler.

Lær deg veien du må gå

Med andre ord: Skaff deg oversikt over kommandolinjene og hvilke personer du har bruk for å møte. Husk at kommunen er eksperten i sine brukeres behov, mens du er eksperten på produktutviklingen din.

Så, har du et klart bilde av hvem som er relevant for deg å møte i kommunen der du og produktutviklingen, eller -promoteringen, står nå?

Dokumentasjon + Dokumentasjon + …

Dokumentasjon er et salgsargument! Det representerer kommunens mulighet for å minimere feilkjøp. Har du ikke dokumentasjon for hvordan ditt produkt kan skape verdi for kommunen, så hjelp kommunen til å skape den sammen med deg… for eksempel gjennom en test, en utprøving eller et samarbeidsprosjekt. 

Hvilke avtaler og kontakter må dere – sammen – ha med dere ut av møte for å komme videre?

Vit hvor du selv vil

Ha klart for deg hva du ønsker å få ut av møte med kommunen. Hvilke avtaler og kontakter skal du, for din del av reisen, ha ut av møtet, for at det er verdifullt for deg, og hva prioriterer du høyest i samarbeid med kommunen?

Beslutningsprosesser bruker bensin

Kommunens beslutningstid kan være lenger enn SMB’er er vandt med fra sine egne, interne prosesser. Og veien til signering kan måtte gå innom flere forskjellige steder før man kommer i mål med den endelige avgjørelsen. Tid er kostbart for SMB’er. Og enda dyrere for Startups. 

SMB’er må tenke grundig gjennom hvor mange ressurser som kan avsettes for å få avklaring, og om – og hva – en kan sette i gang annet sted, mens en venter, uten å brenne opp alt drivstoffet (cash) virksomheten har til rådighet.

Hva Kommuner må forstå mer av i møte med SMB’er

Mellom Taksameter og Speedometer

Kommuner må forstå mer at for Startups, spesielt, og Små bedrifter så er det livsviktig med tanke på overlevelse som arbeidsplasser at det er penger på kontoen hver måned. Det påvirker vårt tempo på prosesser og vårt fokus på salg. 

Kan kommunen forberede seg til møtet på en måte som gjør at Kommunen kan være med på å speede opp beslutningsprosessen?

Lær oss den veien vi skal gå

Som SMB’er, også Startups, så har vi ikke alltid inngående kjennskap til kommunens brukere eller drift. Det kan derfor noen ganger være vanskelig å tenke produktene våres inn i den rette sammenheng. Her må Kommunen være reiseguiden og hjelpe til, for at V-I, sammen, kan utvikle løsninger som skaper verdi for kommunen og brukerne. 

Tenk på det: Hvilken forståelse og innsikt er det særlig viktig at vi som SMB’er oppnår for å kunne utvikle brukbare løsninger for deres målgruppe og driftsområde i Kommunen?

Papir og saks

Hjelp oss som SMB’er med å forstå hvorfor dokumentasjon er viktig for dere, men sørg også for at dokumentasjonen er sakssvarende i forhold til den forventede investeringen. Vi bringer gjerne de papira dere trenger. Og ser gjerne at Kommunen bruker saksa og klipper bort all dokumentasjon som strengt tatt ikke er nødvendig. 

V-I trenger å vite hvilken dokumentasjon for løsningens effekter som det er bruk for, for at dokumentasjonen understøtter kjøpsbeslutningen og katalyserer samarbeidet vårt videre.

Forventning eller forvitring

Forventningsavklaring er viktig ved oppstart av ethvert møte eller samarbeide. Om ikke risikerer vi at en av oss venter oss til det frustrert forvitrede på slikt den andre slette ikke tenker å levere på.

La oss sikre at vi ser samme horisonten og åpner vekstveier for hverandre: Hva ønsker du og jeg og vi to å få ut av møte, for at det blir verdifullt for oss begge?

Skriv avtaler – Sikre samarbeider

Samarbeidsavtaler kan sikre at vi er enige om prosjektets mål, tidshorisont, roller og ressurser. Det vil også minimere risikoen for at Startups og SMB’er kommer i klemme senere i utviklingsforløpet. 

Så la oss vurdere det seriøst om V-I skal inngå skriftlig samarbeidsavtale med hverandre – og i så fall når tid i prosessen er det smart og greit for oss?

Publisert av dreieskivaroaldkvam

Coaching, Advisory & Strategic Thinking

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: