Bedre Energi

© Roald Kvam 2021

Nøklene til en smart forvaltning av din egen energi er å administrere din fysiske, mentale og følelsesmessige energi. 

På den fysiske siden er de tre store “å spise” og “å sove” og “å trene”

På den mentale siden handler det om “å unngå overbelastning av oppgaver” og “å gjøre aktiviteter som er utfordrende nok” til å holde deg engasjert, men ikke så tøff at de overvelder deg. 

Til den følelsesmessige energien gjelder det “å finne motivasjonen din”, ”å følge lidenskapene dine” og “å spille på dine styrker”. Det handler, brutalt nok, om å bruke mer tid med mennesker og ting som fyller deg opp positivt, og mindre på ting og slike som tapper deg ned.

Her er noen tanker og tips til bedre energi:

Sett grenser

Å sette grenser er en av de mest effektive måtene å holde energien din sterk på. 

Du kan sette grenser med klokka. Altså at du setter minimum eller den maksimale tid du vil bruke på en sak.

Du kan sette grenser basert på din faktiske følte emosjonell energi. Det vil si at er du ikke rett ladet nå, så begrenser du tiden du bruker på slikt som du vet vanligvis tapper batteriene dine.

Du kan sette grenser ved å bruke tall. Da setter du et mål som lar seg telle, og gir deg når du kommer dit selv om du vet du kunne nok klare å ta en til, og enda en til… på toppen av tallet du satte.

Hvis du kjenner deg utslitt, så trenger du å justere grensene dine. Det handler aldri om å sluntre unna eller å gjøre mindre. Men å investere i deg selv slik at du kan bidra bedre – lenger.

Møt motstand

Det er slett ikke alltid fjell foran oss når vi erfarer motstand. Sjekk ut om du kommer deg videre ved først å redusere friksjonene som faktisk – på ekte – bremser deg. Ikke de som bare ser ut til å stå i veien for dine aktiviteter.

Ta høyde for steget du vil ta etter de neste to… Altså: Vit hvor du skal og sikre at det er en vei dit som du kan gå på.  

Kjenn din kjerne – dette dype “hvorfor” du gjør det du gjør – for å holde deg i gang når ting blir tøft eller du trenger å finne tilbake til motivasjonen din igjen.

Tenk positivt om negativt: Motstand gjør deg sterkere.

Hvis motstand er kontraproduktiv, altså bare destruktiv for deg, så skal du med god samvittighet eliminere den eller gå rundt den. Det er aldri noen god grunn til å stange hode i en mur…

Let etter lidenskap

Vær oppmerksom på hva du naturlig blir engasjert av eller hvor du – av hjerte – vil bruke tiden din.

Spør deg selv: “Ville jeg gjort dette gratis?” Vær brutalt ærlig: Liker du virkelig det du gjør? Eller liker du det fordi du tror du skal? Eller fordi andre mennesker liker det?

Sjekk ut om det du gjør i dag fengsler eller forsterker lidenskapen din…

Forsterke energien

Dette handler rett og slett om å bruke mer tid på dine styrker og å bruke mindre tid på ting som gjør deg svak. Ingen er best på alt. Alle er bra på noe.

Kjenn dine grenser og hold deg innenfor… Spis for eksempel før du blir sulten. Ta pauser før du treffer på din mentale tretthet.

Legg inn aktiviteter som gir deg energi i ukeplanen din. For eksempel kaffe med en venn som er gøyal eller som inspirerer deg.

Forvalte energien

Kjenn din hensikt! Ditt personlige formål som du kan bruke til å inspirere deg selv til handling når den er særlig krevende eller omstendighetene er utfordrende. Og hør: Det er godt å kjenne ditt eget dype “hvorfor”. Men det er like godt å vise dyp dyp respekt for grensene dine for mental, emosjonell eller fysisk tretthet. Husk at hvile stjeler ikke kraft eller framdriftsfart fra deg… Tvert om! 

Finn “din greie”; ritualene som forfrisker og fornyer deg. For eksempel dine særegne måter for å ta pauser (hvile) og fylle opp lagrene. Kanhende du går på fjellet eller buldrer? Andre spiller FIFA. Noen strikker eller de tar en tur utpå med havkajakk. Du har din greie – bruk den skamløst smart, mye! og alltid uten unnskyldning fordi du er “sær” eller ikke finner din energi “mainstream”.

Tell tall som teller! Se til at du er flere ganger i dine styrker og mindre på besøk hos dine svakheter. Bruk mer tid med mennesker som løfter deg opp, enn mennesker som trykker deg ned.

Effektiviser det du kan. Det kan til eksempel bety at du bare stabiliserer slikt som krever mye av deg mens du ikke er godt ladet, og gjør dem heller ferdig siden når du er oppladet og klar til å ta i kast med det – i en bedre versjon av deg selv. Noen vil hevde man må ta det verste først. Jeg tenker tja… og sier som så: Ta det verste med ditt beste

Taktikk etter talent

Når du bruker energien din, vær oppmerksom på hva som får deg til å føle deg sterk og hvilke aktiviteter du føler deg naturlig trigget av.

I stedet for å fokusere på å forbedre dine svakheter, fokuserer du på å bruke dine styrker. Altså: Bygg din taktikk for arbeids- og læringsstil på dine eksisterende talent

Jeg er selv sertifisert DISC coach (www.dreieskiva.com) og jeg kan varmt anbefale DISC verktøyet for å bli bedre kjent med hva som er din foretrukne atferdsstil: 

Hvilke særlig styrker har du? Hvordan liker du å jobbe – eller hvordan løser du nye utfordringer mest energieffektivt? Hva bringer du inn i et samarbeid av spesialkompetanse? Hvordan kan du med din kraft levere verdi til resultatet? 

— //—

Kilde og inspirasjon: “Solutions at a Glance for Better Energy Management” Eileen Meier (2014)

Publisert av dreieskivaroaldkvam

Coaching, Advisory & Strategic Thinking

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: