1-2-3-kommuniser

© Roald Kvam 2021

«Jeg er ikke enig i det du har å si, men jeg vil forsvare din rett til å si det.»

Voltaire

Hva gjør du når du er uenig med annen?

Du kan kommunisere mer effektivt og redusere konflikter hvis du er bruker 1-2-3-kommuniser… Tre enkle tips som faktisk er brukbare. 

Bit for bit

Det som er helt sikkert er at hvis du søker konflikt så start med det du er uenig i… Det funker alltid! Derimot, hvis du heller vil øve innflytelse og finne nye muligheter og skape veier forbi barrierer, så begynn med det du er enig i. Ser du en bit som er bra i det din meningsmotstander pusler med, så erkjenn det og vær rask til å påpeike det. Tross alt, hvis du ikke vil høre på dem og bekrefte bra greier, hvorfor skulle de høre på deg eller applaudere noe av ditt? 

Bygg opp

Det som skjer når du bekrefter biten du kan se noe bra i, er at du og din meningsmotstander vinner en erfaring av at dere kan jo bli enige om en bit. Da har dere et grunnlag for å håpe og tro at dere kan faktisk finne fram til flere biter dere begge kan like.

Hva gjør du så? Du ser etter neste bra bit… Slik bidrar du til å bygge opp tillit dere imellom og tålegrensen for hva dere kan takle å ta imot av synspunkt fra hverandre uten vende tilbake til det destruktive igjen.

Det som skjer når du søker å bygge opp istedet for å rive ned hva den andre forsøker å formidle, er at fokus dreies vekk fra å vinne over hverandre til at dere kan vinne mer sammen.

Sammenligne sammen

Like sikkert som fokus på uenighet nærer opp under konflikt, så vil vi alltid møte uenighet der mennesker på ekte arbeider med enighet. For vi er unike mennesker. Så vi er altså ulike… og tenker  naturlig nok forskjellig om samme situasjonen, og vi har hver vår foretrukne arbeids- og læringsstil. Men det betyr jo ikke at vi ikke begge ønsker å skape rom for den beste løsningen. Uavhengig av om det er jeg eller du som melder den først eller sist? 

Når vi kommer til de bitene hos hverandre som vi ikke kan se noe bra i, sett fra vårt synspunkt: Sammenligne sammen! Altså: I stedet for å melde at den andre tar feil, så meld fra om at her ser du saken annerledes fra ditt ståsted. Fortell hvordan biten ser ut der du står – og inviter den andre til å si hvordan den ser ut fra et annet synspunkt. Sammenligne! Forsøk å byttelåne perspektiver: Hva ser du om du stiller deg der den andre står? Hva ser den andre om vedkommende låner dine sko?

Jeg vil ikke bli veldig overrasket om dere begge blir overrasket over hvor mye bra dere kan oppdage bare ved å bytte perspektiv og utøve praktisk respekt… 

Respekt kommer av latin re-spectare, og betyr “å se om igjen”/ “å se en gang til”.

Publisert av dreieskivaroaldkvam

Coaching, Advisory & Strategic Thinking

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: