DISK

© Roald Kvam 2021

Intro

Her ser du et bilde av en typisk norsk skoleklasse, hvor læreren sier:

“For at det skal være rettferdig, får dere alle samme oppgave: Klatre til toppen av treet!”

Vi skjønner at å behandle mennesker likt er ikke nødvendigvis det samme som å behandle mennesker rettferdig. Fordi vi er unike, er vi ulike… og møter ulike situasjoner på forskjellig måte, med ulikt mindset, meninger og metoder. Vi har, hver for oss, en arbeids- og læringsstil som vi foretrekker å bruke. Vi er god på den. Vi er god i den. Og gir vi hverandres styrker rom, så blir vi faktisk enda bedre sammen også. 

Nettopp her kommer DISK-vertkøyet oss til hjelp…

DISK er et atferdsverktøy som bygger på teorien rundt atferdsfaktorene D (driv), I (innflytelse), S (støtte) og K (kvalitet). Alle mennesker har noe farge fra alle fire faktorene, men med ulik kombinasjon av dem, eller tyngdepunkt. Noe som gjør at vi agerer ulikt i en og samme situasjon. Med DISK kan vi forstå og forutsi atferd i en gitt kontekst. For eksempel i jobb-settinger, og i et team. Da kan vi spille hverandre gode – og bedre sammen.

DISK er et forskningsbasert verktøy som bygger på W. M. Marstons modell, som også J. Geier videreførte, hvor en særlig ser på forståelse av miljø + forståelse av seg selv i miljø. Geier Institute har kontinuerlig videreutviklet modellen og den er i dag godt validert i forskning gjennom flere tiår (se note 1).

DISK opererer med det vi kaller et eksternt selvbilde; vår synlige atferd, bevisste holdninger, forsett og oppførsel, og et internt selvbilde; våre tanke og følelser, verdier og overbevisninger, behov. Altså hva vi er motivert for. Men det kan også være en mindre bevisst og mer ufrivillig form for atferd. Noen omtaler dette som “temperament”. Under press kommer dette interne selvbildet fram. Vi omtaler det gjerne for “autopiloten”, eller “ryggmargsrefleksen” vår.

Videre opererer DISK også med et integrert selvbilde; der dine personlige preferanser møter andres forventninger. Hva gjør du da, vanligvis? Viss ytre forventning blir din indre forventning, blir du borte fra deg selv… Hvordan kan du unngå det? Og beskytte dine “true colours”?

DISK er atferdsverktøyet som, i motsetning til den mer typebestemmende MBT1, bidrar til atferdsforståelse og -endring. Verktøy-settet er lett å lære og lett å bruke. Det prosessorientert og inviterer til refleksjon og utvikling. Du settes med andre ord IKKE i bås, men du inviteres til startblokka… 

Illustrasjon

Aksene

D + I = Bredde, mange oppgaver og mange relasjoner.

S + K = Dybde, færre oppgaver og færre relasjoner, men dypere.

D + K = Oppgave-fokusert, opplever omgivelsene som ugunstige – altså at de kan/bør forbedres – og søker å ta kontroll og utfordre.

I + S = Menneske-fokusert, opplever omgivelsene som gunstige og forsøker å finne sin plass i dem og samarbeide.

D + I = Målrettet

S + K = Prosessorientert

Spørsmålene

D spør: “Hva skal jeg gjøre?”

I spør: “Hvem skal jeg gjøre det sammen med?”

S spør: “Hvordan skal jeg gjøre det?”

D spør: “Hvorfor? 

Nytteverdien

  • Personlig utvikling og empowerment
  • Ledertrening
  • Teambygging og -arbeid
  • Strategi og kultur for suksess
  • Mentoring/veiledning
  • Arbeidsfordeling; hjelp til å forstå hverandres atferd, styrker og motivasjonsfaktorer
  • Atferdsfeedback
  • Konfliktforebygging og -løsningsstrategier
  • Endringsprosesser, omstillinger

Eksempel

Under konflikt kan vi med DISK gjøre en analyse av hverandres DISK-profiler. Vi står i konflikt først og fremst fordi vi er forskjellige og ser likt ulikt. Det er ikke gitt at vi er uenige selv om vi ser saken fra to ulike synspunkt eller gjennom to forskjellige DISK-profiler. Så sjekk ut profilene, først! Kanskje oppdager vi da reell uenighet? Fair enough! Eller at spenningene kommer at vi nærmer oss likt ulikt. 

Det er profilene våres som skaper spenninger som kan utløse misforståelser. Det kan igjen skape sår og svekke den gjensidige åpenheten og tilliten. Vi kan ende i vrengte bilder av hverandre. Og her… stopper kommunikasjonen! selv om informasjonsflyten kan fortsette ennå en stund –

Spenningene profilene våres skaper kan med hjelp av DISK-kunnskaper kanaliseres inn mot forståelse; bort fra en fastlåst konflikt, sår og fiendebilder. Ved å gi hverandres styrker og atferdsstiler rom, kan vi finne våres komplementære ferdigheter og styrke tilliten oss imellom ved gjensidig respekt. Vi etablerer en produktiv, konstruktiv atferd der vi kan holde på felles retning og driv mot målet tross ekte uenighet og sunne meningsbrytninger underveis.

Coach

Jeg er selv sertifisert DISK-coach og bruker verktøyet mye. Både privat og i arbeidslivet. Sjekk ut skissen nedenfor så aner du noe av potensialet i verktøyet. Ta gjerne kontakt på www.dreieskiva.com om du ønsker en uforpliktende prate om kurs eller coaching. Du kan til tjuvstarte her…

— / —

Note 1: Vitenskapelig bakgrunn for DISK og Forskningsrapport på den Norske modellen

Publisert av dreieskivaroaldkvam

Coaching, Advisory & Strategic Thinking

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: