Mot på livet

© Roald Kvam 2021

Mot er en muskel 

Livet er en serie øyeblikk. Ditt liv er summen av dine. De danner kapitlene i fortellingen hvor du møter utfordringene dine og vokser som menneske.

I alle reiser vi gjør i ukjent terreng er det godt å ha en guide. Jeg vil derfor gi deg en guide som kan hjelpe deg med å leve mer dristig… Eller: Mer lent mot ditt mot. At du finner punktet i deg hvor du kan ta nye siktepunkt fra og legge kursen for en bedre fremtid.

Min kilde og inspirasjon bak denne enkle livshjelpen er mine egne veikryss i livet, og boka “The Courage Map. 13 Principles for living boldly” av Franziska Iseli. 

Jeg skriver ikke om å unngå kamper og utfordringer i livet ditt. Tvert imot! Dette handler om å omfavne dem og gjøre prøvelsene dine til pokaler – iallefall til dine medarbeidere mot det bedre..

Utgangspunktet, eller ankerfeste for et håp om at vi kan skape positiv endring i det som framstår som fryktelig for oss, er å tenke at mot er en muskel. En muskel du kan bruke og bygge sterkere.

Fanziska Iseli skriver: “Courage is the source of meaningful and fulfilling human existence. Courage is the instigator of life’s greatest experiences, those memorable moments that have the ability to change the course of your life for the better. Courage is your best ally in helping you live your life fully.  Courage supports you as you face meaningful challenges in life, make better decisions, and stay true to yourself when you’re tempted to give in.”

Mot er en ferdighet

Alle kan lære seg motet. Du kan gjøre ditt mot til en aktiv livshjelp uansett hvor du er, og uansett hvordan fortiden har formet eller farget livet ditt. For motet ditt er ikke brukt opp på dine erfaringer så langt i livet, eller lagt igjen i et kjipt kapittel lenger bak i din historie. Nei! Så lenge du lever har du mot inni deg. Det er tilstede. I deg. I dag. Og du kan ta det i bruk. Nå.

Uansett hvor lite eller hvor mye mot du har nå, kan du alltid finne mer, øve og bygge det sterkere. Ett og ett øyeblikk om gangen.

Mot lar deg forbli tro mot deg

Hvis du vil leve, og ikke bare overleve til du dør, skal du være tro mot deg.

Mot er en av de mektigste kreftene du kan bruke for å forme livet ditt, som, ja. nettopp: Ditt. For motet har en greie ved seg at det lar deg være tro mot deg selv, slik at du går foran med et godt eksempel; at du aktivt påvirker dine omgivelser positivt, at du kan leve virkelig, ikke fryktelig.

Mot er dette drivet i deg, dette forunderlige oppkomme av håp i håpløst, denne underliggende kraften som lar deg gjøre små og store endringer, både personlig og profesjonelt, selv om ingenting i livet ditt heier på deg der og da.

Mot er nøkkelen til ditt nye liv

Alle har vi vel ideer og drømmer om å leve annerledes enn vi gjør. Det noen av oss mangler er motet til å gjøre disse ideene til virkelighet og forfølge drømmene våre. På ekte.

Mot er ferdigheten som hjelper deg med å gå etter drømmene dine.

Mot-mennesker

  1. Mot-mennesker er tro mot seg selv.
  2. Mot-mennesker tar mer risiko.
  3. Mot-mennesker møter vanskeligheter med ansiktet først.
  4. Mot-mennesker går foran med et godt eksempel – også under motgang.

Mot er aktivt å velge måten du lever

Jeg vet om et “Veikryss-spørsmål” jeg kan bruke når handlingsalternativer krysser hverandre i livet mitt. De representerer slike muligheter som vinner min oppmerksomhet såpass at jeg tenker jeg må tenke litt over dem. Om jeg skal gjøre noe med dem. Eller ikke. Da kan jeg spørre slik, ganske drastisk (jeg vet!): 

«Ville jeg være fornøyd med livet mitt hvis det stoppet akkurat nå?»

Hvis svaret er JA, så fortsett å gjøre det du gjør. Hvis svaret er NEI, så korrigere kursen og ta i kast med handlingsalternativer som står bedre til måten du vil leve.

Mot er aktivt å velge måten du lever, i stedet for å bli styrt av frykt. Det kjente oppleves trygt for oss. Det kjente, i seg selv, sier likevel lite om du virkelig lever eller bare overlever. Noen mennesker blir værende i utrivelige omstendigheter fordi de tross alt kjenner kodene i det kjipe. Og det gjør de selv om slikt stjeler selve livet fra dem… Trygt tross alt. Men det er også alt. 

Livet er for dyrebart til at du bare gjennomlever det. Du er designet til å leve ditt liv. 

Tillit – en bro fra frykt til mot

Iseli presenterer i boken sin 13 prinsipper som kan hjelpe deg med å utvikle motet ditt. Hvert av dem kan hjelpe deg å ta dristigere valg, og som Iseli uttrykker det, «leve et liv du kan se tilbake på uten anger».

Prinsippene er: Stories. Truth. Intentions. Trust. Intuition. Love. Kindness. Imperfections. Non-attachment. Flow. Playfulness. Evolution. Commitment.

Jeg vil til slutt få kort si noe om det som har betydd og betyr mye for meg i min reise fra frykt til mot: TILLIT

Når det gjelder å leve med mot, så kan vi få hjelp av tre typer tillit. Det er tillit til deg selv og tillit til andre. Disse kjenner vi godt til. Men den tredje er færre oppmerksom på kraften i: Det er tillit til prosessen.

Jeg, for min del, stoler på prosessen! 

Det høres kanskje rart ut, men dette er en av mine største overbevisninger etter å ha levd gjennom vanskelige kapitler i livet mitt. Tillit til prosessen lar meg møte nye utfordringer med mot i stedet for frykt. 

Hvorfor? Det er ganske åpenbart egentlig: Hvis vi holder prosesser i gang, så skapes rom for at nye faktorer, elementer, muligheter, mennesker og ressurser kan strømme i vår retning og gi nye forutsetninger for å finne løsninger i situasjonen vi i utgangspunktet befant oss i.

Så når frykten skriker til deg at du skal stå i ro og bare gi opp, så skal du tvert imot stå på og gå videre. Om så bare 1 steg, 1 ny setning, 1 telefon, 1 spørsmål til… Du aner ikke hvor nær den hjelpende hånden er for hånden. Men det du kan stole på er at om du holder prosesser i gang, så vil ny livshjelp komme din vei. 

Nei, mot tar meg ikke utenom utfordringer. Men er, for meg, en kjær medhjelper på veien gjennom dem.

Publisert av dreieskivaroaldkvam

Coaching, Advisory & Strategic Thinking

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: