Etterpåklokskap

© Roald Kvam 2021

Du kjenner fenomenet. Det viser seg som regel i samme setningen uansett hvor på kloden fenomenet gir seg uttrykk: “Jeg visste det hele tiden!» 

Vi snakker om «etterpåklokskapen». Det er når du antar at du visste svaret hele tiden, når noen gir deg svaret.

Det skjer når du ser en case – noe er i ferd med å skje – du mener å gjenkjenne faktorene som er tilstede og antar at det som har skjedd tidligere vil skje også nå. Det virker jo som sunn fornuft, sant?! Så når det faktisk skjer, så kan du dønn ærlig si: “Jeg visste det hele tiden!” 

Eller når noen forklarer det årsakssammenhengene i etterkant så får du en liten aha-opplevelse – disse faktorene lignet jo noe du har vært borti før… Du tenker at du burde skjønte det før, men tilslører din egen forlegenhet med et påtatt skråsikkert: “Jeg visste det hele tiden!” 

Problemet i begge tilfelle kan være når du lener deg tungt mot tidligere erfaringer, aleine, så kan du bygge opp en falsk tillit til hvilken vei saken vil ta videre i situasjonen. For ingen sak er lik noen annen sak. Hver sak lever sitt eget liv. Så hold deg våken for nye erfaringer og nye oppdagelser. Her blir vi aldri utlært! Og vær ydmyk i selv de mest gjenkjennbare situasjonene du går inn i. Det er faktisk aldri sikkert at du kjenner alle faktorene – eller hvilken kraft eller tyngde de har i akkurat dette caset. Det er ikke sikkert det er samme “dominobrikken” som faller denne gangen, til tross for at det ser ut som det er akkurat samme brikker som i forrige måned.

Les mer: What is the “I Knew It All Along Phenomenon.”

Publisert av dreieskivaroaldkvam

Coaching, Advisory & Strategic Thinking

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: