Nyttårsforsetter for ledelse i praksis

Roald Kvam 2023

Nyttårsforsetter syns jeg kan være ganske artig å sette opp. Og litt vanskeligere å holde. Det samme kan fort bli tilfelle etter en blogg om “ledelse i praksis”. Selv om den er fire punkter kort. Men saken er den at jeg har fått møte mange ledere gjennom mer enn 30 år i ulike fremskutte posisjoner i organisasjoner, kirker og skoler, også innen rådgivning og entreprenørskap. Noen har satt gode spor for meg. Fra andre har jeg oppdaget verdier i det motsatte av hva de viste meg gjennom sitt virke. Så har jeg selv fått lede, tråkket skikkelig i salater, kasta stein i glasshus, agert med basis i forhastede slutninger – ja, det er det samme som fordommer – og vært elefanten i noen rom. Jeg har altså vært som ledere flest… 

Blanda! 

Greit. Men likevel syns eg altså nyttårsforsetter kan være ganske artig å sette opp. Så her er mine fire forsetter for ledelse i praksis, til meg fra meg:

  1. Svar straks du får en henvendelse. Enten svarer du den helt der og da, eller du gir vedkommende en kort bekreftelse på at du har mottatt den, og vil svare innen en gitt tid. Og da svarer du innen den tidsfristen du selv satte! Kan du ikke sette en avgjort svarfrist for deg selv, så oppgir du en frist for når du vil gi vedkommende en såkalt løypemelding. Det er en oppdatering der du angir status vedrørende henvendelsen, så langt du er kommet i arbeidet med svaret. Det er fullstendig unødvendig og bare destruktivt å la noen stå i limbo og vente-på-vet-ikke-hva.
  2. Inviter gjerne til møte, men si klart fra om hvorfor du trenger et møte, hva det gjelder, hvem som er med, målsettingen og hvor lenge møte varer. Dess viktigere det er at det tas en avgjørelse i det aktuelle møte, dess viktigere er det at innkallingen gis med tilstrekkelig tid til forberedelse, at den er klar på mandatet eller oppdraget, og at den har med det nødvendige underlagsmateriale til det arbeidet som skal gjøres i møte. Ad hoc-møter er en artig øvelse for hjernen, for sparring, for brainstorming, for å teste en tanke eller også evnen til improvisasjon. Ad hoc-møter er lite egnet som ratt om du har som mål å lede et team eller et selskap eller en organisasjon til et mål.
  3. Inviter gjengen din med i det årlige arbeidet med strategi og aktivitetsplan samt budsjettet som skal reflektere de målsettinger og prioriteringene dere kommer fram til i fellesskap – og involver gjengen din gjennom året også. Dette er deres felles grunnlagsdokumenter. Eller likesom en avtale dere gjør med andre avdelinger, den øvrige ledelsen og styret: Den skal dere levere på, hver arbeidsdag – og den skal ledelse og styre være trygg på at dere står på for, inntil dere selv melder behov for å gjøre større endringer.
  4. Len deg godt på gjengen din, med hele din tyngde. Sagt med andre ord: Skal du virkelig gi gjengen din tillit så må du våge å miste balansen selv! Vi veit det jo: Sammen vinner vi mer for flere, bedre. Og: «Ingen av oss eig heila vete åleina.» Dette er en viktig verdi for meg: Har du gitt noen et ansvarsområde, så hold fingra dine av rattet! La gjengen din styre det selv. Også heeelt ut på kanten av grøfta… Ja, søren heller: Gjerne en tur nedi grøfta også om det ikke har dødelige eller svært alvorlige konsekvenser for noen i gjengen eller arbeidsplassene deres. Jeg mener bestemt at lærdommer fra grøftekantene er undervurdert i arbeidet med å utvikle gjengen din og selskapet eller organisasjonen din. Dropp detaljstyring, pirk og gjeting av voksne mennesker. Sett heller alt inn på å sikre en ansvarlighetskultur der det er OK – nei, mer: TRYGT –  å feile fort og stå rak i sine feil, aksle sitt ansvar og få lov til å prøve å rette opp feila fra i går – eller be om drahjelp opp igjen fra grøfta… og sette nye spor for det samme oppdraget og med det samme mandatet som før en tråkka møkka i grøfta. Det finnes knapt noe vakrere på jorda enn de som kommer opp fra grøftene og setter nye spor – og vinner fram til målet, etterhvert. Så vet jeg godt at det ikke alltid er mulig, eller riktig. Men tro meg: De omveiene dine tar, under din romslige tillit, er som regel den raskeste veien til vekst og resiliens for gjengen din likesom for selskapet eller organisasjonen din.

Publisert av dreieskivaroaldkvam

Coaching, Advisory & Strategic Thinking

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: