Drivhjulet det dreier seg om

For Ledelse og For Medarbeiderskap

© Roald Kvam 2022

God ledelse og smart samhandling mennesker imellom er mye, men har et slags drivhjul det hele dreier seg om:

 • Motivasjon
 • Kommunikasjon
 • Atferdsstil

I. Motivasjon

God motivasjon i gruppa du leder – eller er en del av – er deres største fordel med tanke på måloppnåelse.

Fordi vi er unike mennesker er vi ulike mennesker. Vi motiveres forskjellig og av forskjellige faktorer. Det er en lederoppgave å gjøre motivasjon til en personlig sak – altså tilpasset hver og en av medlemmene i teamet. Men det er også en oppgave hver og en av oss kan bidra positivt til.

De som teller slikt mener at motivasjon påvirker måloppnåelsen vår med pluss/minus 30%. Da tenker jeg: Hva om vi investerte mer i “human kapitalen” i virksomheten vår? Det vil jo gi “avkastning” på flere plan, også bunnlinja – og dessuten får vi det mye kjekkere sammen.

Her vil jeg anbefale kurset The Best Tool in The Tool Box. Les mer på www.dreieskiva.com. Dette er en kursdag som endrer alle andre dager for deg og teamet ditt. På en herlig avvæpnende måte får vi “møte oss sjøl i døra” – og bli mer kjent med oss selv og dem vi arbeider sammen med.

La meg kort løfte noen dimensjoner ved motivasjon som du – enten du er leder eller medarbeider – må kunne koble til case på et øyeblikk:

 • Klarhet; i egen rolle, og sammenhengen mellom rolle og virksomhetens mål
 • Utfordring; at jobben er utfordrende nok og at medarbeider erfarer at virksomheten/lederen utfordrer en utover status quo
 • Ansvar; opplevd frihet til å gjøre jobben og være ansvarlig for resultatet
 • Fleksibilitet; følelse av fleksibilitet (og at det er vekstveier) i virksomheten
 • Anerkjennelse; erfart anerkjennelse for jobben en gjør
 • Samarbeid; anledning til å jobbe tverrfaglig, tillit til/fra kollegaer og stolthet over å tilhøre teamet

Hvis du tar noen minutter i etterkant av samtaler med dine medarbeidere til å tenke over hvilke motivasjonsdimensjon det handlet om, da vil du etterhvert også være i stand til å adressere dette i selve samtalen – og få enda mer ut av kommunikasjonen din med medarbeiderne dine.

II. Kommunikasjon

Det er mye du kan gjøre for å påvirke medarbeidernes motivasjon, men det virkelig viktige virkemiddelet er kommunikasjon. Jeg tenker at vi alle kan ha bra nytte av å tenke gjennom vår egen kommunikasjon, uavhengig av hvilken posisjon vi har i virksomheten:

 • Hvilket forhold har du til kommunikasjon?
 • Kan du med egne ord forklare hvordan du kommuniserer?
 • Har du like bra kontakt med måten du kommuniserer når du er engasjert, stressa eller rolig?

Kommunikasjon er likesom språk noe vi må ha et aktivt forhold til, og bruke bevisst, for ikke å bli ubrukelige i.

For mange ledere går i den fellen at de tror de må være best i alt. Som om de må være Eksperten med stor E, på alle felt. Slikt er urimelig overfor deg som er leder og rimelig demotiverende for dem som er medarbeiderne dine… Hør: Hvis du virkelig er den beste på alle felt i virksomheten din, så har du mislykkes 100% med rekrutteringen! En smart leder ansetter alltid medarbeidere som er bedre enn en selv, på felt etter felt… Da kan du nemlig anlegge en mer coachende kommunikasjonsstil der aktiv lytting og nysgjerrighet på hva medarbeiderne står i og tenker, blir naturlig for deg. Og vet du? Folk liker å bli lyttet til på ordentlig, og at lederen er positiv nysgjerrig på hva dem jobber med og står i av utfordringer.

La meg kort løfte noen dimensjoner ved kommunikasjon som særlig ledere må kunne forvalte bra:

 • Sjefen; krever aksept (PS! Denne stilen vil du behøve svært sjeldent om du lykkes med de tre nederste stilartene, særlig den sistnevnte)
 • Eksperten; stilen følges ofte at høye kvalitetskrav og delegeringsvegring
 • Vennen; skaper harmoni, unngår negative tilbakemeldinger og konfrontasjoner
 • Demokraten; viser tillit til medarbeiderne og bruker demokratiske prosesser til å skape forpliktelse og forankring i temaet 
 • Den Visjonære; tegner opp det “store bildet” og kan forklare den enkeltes rolle i det
 • Coachen; utvikler medarbeiderne, motiverer og istandsetter dem til å ta initiativ og bære ansvar for måloppnåelse

Om du vil utvikle den coachende kommunikasjonsstilen, skal du prøve å ha fokus på å lytte til det som kommuniseres til deg fra andre, og i størst mulig grad stille spørsmål mer enn å svare. Iallefall spørre før du svarer. Og konsentrer deg om å lytte aktivt. Det betyr blant annet å lytte til “person” likesåvel som til “poeng”.

III. Atferdsstil

Vår atferdsstil er foranderlig selv om vi har vår foretrukne stil, alt etter hvilken sektor av livet vi står i. Din foretrukne atferdsstil ligger på en måte mellom din personlighet og miljøet du opererer i. Den farges av begge parter. Men du kan til en viss grad forme den – og bruke den positivt i de ulike utfordringene og mulighetene som byr seg.

Å bruke tid på å bli kjent med seg selv, sine sterke og svakere sider, motiverende omstendigheter eller fallgruver, og hvilke situasjoner som stresser deg på en spesiell måte – vel, det er en gave både til deg selv, medmennesker og medarbeidere.

Når vi ikke er kjent med oss selv – atferdsstilen vi vanligvis virker utfra – så går unødvendig mange av våre samhandlinger med andre over i mindre smarte samtaler, mye misforståelse og frustrasjon.

For ofte fokuserer vi på “gode” eller “dårlige” egenskaper. Og ender gjerne opp litt lei oss over den stusselige verktøykassa vi fikk, og bittelitt misunnelig på de andre. Sånt er så uendelig unødvendig! Hør her: Alle egenskaper kan jo være både “gode” og “dårlige”. Situasjonen vi står i avgjør om tiltak vi treffer utfra vår foretrukne stil er til hjelp, eller om vi vinner mer på å tilpasse oss til den andres stilart.

Hva er smartest: å prate nynorsk eller engelsk i New York? Nynorsk er morsmålet mitt. Men jeg kan prate engelsk også. I New York kommer jeg lengst om jeg legger av mitt foretrukne språk, og tilpasser meg den andres kommunikasjonsstil. Ved å være smart i situasjonen stilles jeg ikke på minus-sida av livet selv om jeg ikke har engelsk som morsmål… – Roald

For å vite hvordan vi skal bruke oss selv maksimalt bra må vi bli kjent med oss selv først. Når vi vet hvilke styrker vi har, hva som motiverer oss og hva som stresser oss, så vet vi også mer smart når vi skal by på oss selv utfra vår atferdsstil eller tilpasse oss situasjonen eller personene som står i den sammen med oss.

Her vil en personfaktor profil fra DREIESKIVA Roald Kvam kunne være en god investering i din egen og teamets utvikling. Ta gjerne kontakt via www.dreieskiva.com om du er nysgjerrig på å bli bedre kjent med deg selv.

La meg kort løfte noen stikkord ved atferdsstil som du – som menneske og medmenneske – gjør vel i å dykke dypere ned i: Roller. Kunnskap. Erfaringer. Selvbilde. Interesser. Konflikter. Holdninger. Frustrasjoner. Verdier. Energifaktorer. Motiverende omstendigheter. Tillit. Frykter. Forventninger. Forlatthet. Avvisning. Lojalitet.

La meg utfordre deg, særlig om du er en leder: Sett av 30 min i uken til refleksjon over drivhjulet det hele dreier seg om: Motivasjon. Kommunikasjon. Atferdsstil. Jeg er ganske sikker på at det kan gjøre en positiv forskjell for deg og dine medarbeidere. 

Til hjelp kan du også ta kontakt med meg via www.dreieskiva.com om du vil ha en sparringspartner langsmed – eller du vil investere i kurset The Best Tool in The Toll Box for teamet ditt. Kurset inkluderer personfaktor profil for alle deltakerne. Det er en gave til den enkeltes personlige utvikling og til bedre samhandling med hverandre i arbeidslaget – og andre.

Publisert av dreieskivaroaldkvam

Coaching, Advisory & Strategic Thinking

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: