Det er aldri for sent å angre

© Roald Kvam

Noen sier: “Jeg angrer ingenting!” Jeg tenker: “Så synd for deg!” For jeg, for min del, angrer til nye ting… Nå tror jeg egentlig ikke vi står på “to små planeter, i hver sitt univers”, som sangeren synger om. For om jeg sier: “Du kan bruke Fortid-Deg til å forbedre Framtid-Deg”, – ja, så ser vi henimot samme horisont i det minste? At mulighetene ligger foran oss, ikke bak, er greit nok og sant nok. Men jeg har svært begrenset tro på bare å pushe på framover uten å ta lærdom av erfaringene vi gjorde oss i det terrenget vi nettopp gikk gjennom…

Verden har mye nytt å lære oss. Absolutt! Men ikke mer enn at en del grøfter kommer i vår vei mest som på “repeat” om vi ikke lærer av forrige tur i grøftekanten.

La det være sagt klart: Å angre kan holde deg tilbake i livet – ja, fra livet selv. I verste fall tillater du fortiden din å fengsle framtiden din. Det fengselet får materialer til grunnmuren sin når vi lar fortiden gå på “repeat”: Vi gjenopplever – liver opp og går grublende gjennom – fortiden vår. Igjen og igjen. Igjen og igjen. Ja, helt til vi sliter ut sjela vår og tenker på oss gnagsår i hode. 

Hør: Livet lugger! For oss alle. Jeg trenger ikke å være klarsynt for å si at hvis du ser tilbake på de siste 10 åra – med det du vet idag – så er det ting du ville gjort annerledes. Spart de pengene. Tatt de turene til treningssenteret. Hørt på legens råd. Vært mer med familien din. Lest litt mer til den prøven. Møtt opp på det jobbintervjuet. Holdt kjeft. Eller: Sagt ifra.

Også jeg forstår kjernesaken i utsagnet: “Jeg angrer ingenting!” At vi kan ikke forandre noe på det som har skjedd; gjort er gjort. At vi bør heller fokusere på det vi kan få gjort noe med. 

“I get it”, men la meg invitere deg med meg noen meter inn i min måte å gå fram… 

Fortid-Deg representerer den du var. Framtid-Deg representerer mennesket du ønsker å bli. På veien fra Fortid-Deg til Framtid-Deg er det to grøfter du med fordel gjerne kan unngå: Selvmedlidenhet og Selvrettferdighet. Begge bærer murstein til grunnmuren vi nevnte på tidligere: Framtidens fengsel. Men mellom disse to grøftene finner du veien Selvmedfølelse. Den kan føre fram…

Ved å bruke selvmedfølelse – at du tar imot deg selv, i sannhet og i rommelig raushet – sammen med et rammeverk for en fremoverlent anger, kan du få la være å leve livet ditt basert på hvem du var, hva du gjorde eller ikke.

En framoverlent anger kan katalysere forandring og ny vekst. Plusser du på Selvmedfølelse, så har du igrunn satt scenen for hvem du blir. Du tviler? Greit. Bli med noen avsnitt til da…

Vi brenner tid på å tenke på anger

Du angrer når du er lei deg over en feil eller et dårlig valg som du har gjort. Det mener jeg er et sunnhetstegn – ja et bra uttrykk for at du er rett og slett er human. Men hvor ofte bruker du tid på å tenke på at du angrer over feila fra i går? Det er menneskelig å dvele ved fortiden. Derimot er det anti-menneskelig å brenne livstid på å tenke på anger.

“How often do you look back on your life and wish you had done things differently? (…) Only 1 percent of our respondents said that they never engage in such behavior—and fewer than 17 percent do it rarely. Meanwhile, about 43 percent report doing it frequently or all the time. In all, a whopping 82 percent say that this activity is at least occasionally part of their lives, making Americans far more likely to experience regret than they are to floss their teeth.” – Dan Pink

Skal vi tro Pinks resultater i The Power of Regret, går vi mennesker rundt og ønsker at vi hadde gjort ting annerledes. Den gode nyheten er at vi mennesker kan bryte mønstre, sette nye spor – ja, bruke angeren som en trigger til noe nytt. Ikke en kilde til tunge tanker. Nei, et springbrett! Eller: En katapult!! 

Jeg angrer, ja, men til noe nytt!

Framtid-Deg representerer muligheter

Om vi heller vil angre framoverlent og helst unngå å brenne tid på å tenke på anger, så kan det være nyttig å bruke noe tid på å forstå hvorfor Framtid-Deg er så viktig.

Saken er den: Når du ser og føler deg knyttet til Framtid-Deg, behandler du selv bedre. Du tar rett og slett bedre valg som påvirker dine relasjoner og livskvaliteten din – også økonomien din, faktisk, ifølge de som studerer sånt.

Når det gjelder Framtid-Deg, står du i stadig fare for å undervurdere mengden endring du kan gjøre i løpet av 10 år. Tro meg: Ta en dag med framtid om gangen, i 24 timers porsjonene de leveres i, og du vil bli fascinert over hvor mye nytt du kan få bygget opp fra ruiner.

Forandringsfarten kan nok variere. Og joda, der vil være barrierer å bryte. I morga likesom i går. Også i dag. Men endringer bremses ikke så mye som du frykter om du ankrer opp i Framtid-Deg, mer enn å tenke på anger over Fortid-Deg sine feilvalg.

Du vet og du tror på at du kan endre vennekrets, feriested og musikksmak. Jeg unner deg av dypet av min sjel å overraskes vilt og heftig over det som skjer når du tenker og erfarer at jupp og jovisst: Du og jeg, vi kan endre våre verdier, holdninger og atferd. 

Vi har mønster. Også spor av våre egne. Men vi er ikke støpt i fast form. Og slett ikke hugget i stein. Vi kan – krevende og kjekt – sette nye spor!

Vi bør bruke tid på å angre framoverlent

Jeg mener det er noe av vårt “adelsmerke” som mennesker at vi får bære ansvar for våre valg og handlinger. Stå rak i våre feil. Gå mykt på våre seire. Idet vi vet så inderlig vel at om jeg er på veien i dag og du i grøfta, så kan rollene være motsatt i morga. Så jeg byr deg min hånd. Hjelper deg opp. Og holder deg herlig ansvarlig samtidig! Så ber jeg deg: At du gjør det samme for meg når jeg står i grøfta; hjelp meg opp og hold meg så salig ansvarlig. La meg være hel. Ikke frarøv meg min mulighet til å vokse videre. 

La meg angre!

Å ta fra et menneske ansvaret sitt, er å gjøre det til noe mindre enn et menneske. Slik tenker jeg. 

Men la meg angre framoverlent! 

Med en tankegang som dreier seg om vekst videre. Ankret opp i framtiden: Det nye mulige.

En av grunnene til at anger kan svi slik at vi trekker oss instinktivt unna den, er fordi vi føler den brenner bort framtiden vår: At om vi tillater anger vil livet bestå i å rote rundt i aske.

La meg være brutalt klar: Om du roter rundt i askehauger etter dine dårlige valg så skyldes ikke det angeren, i seg selv, men at du har tillatt en bestemt tankegang å bli banen du kretser i, rundt etter runde. Nemlig den tanken at du, med alt hva du er og kan, er fastsatt. At feilvalga du gjorde liksom skulle ha fastslått dette at du kan ikke endres. Kan ikke bedres. Kan ikke gjøre nye sporvalg. Kan ikke lære flere ferdigheter. Kan ikke aksle ansvar og endre atferd.

Det er jo slett ikke sannheten om deg – eller arten “menneske”. Det er rett og slett en selvpålagt grense dette at du dømmer deg selv enten til “god” eller til “dårlig” i ett eller annet, aleine ut fra dine gårsdager. Sånt er så utrolig urettferdig og urimelig mot deg selv! 

Alle gjør feil. Ingen er feil! Du er ikke satt. Du kan sette nye spor! 

Å angre framoverlent – eller å anta perspektiver på livet som baserer seg på vekst – er det motsatte av å brenne tid på tenke på anger, rote i aske og begrense seg selv. Det er rett og slett en billett til et annet liv. 

I all tenkning som tror på fortsatt vekst for oss så er det en fellesnevner: Mennesket er et lærende vesen

“In a growth mindset, people believe that their most basic abilities can be developed through dedication and hard work—brains and talent are just the starting point. This view creates a love of learning and a resilience that is essential for great accomplishment.” – Carol Dweck

Hver gang du tillater deg selv å angre framoverlent åpner du døren for nye lærdommer. Gjør du det med Selvmedfølelse – altså at du tar imot deg selv, i sannhet og i rommelig raushet – mens du ankrer ankrer opp i Framtid-Deg, mer enn å tenke på anger over Fortid-Deg sine feilvalg, så blir du grenseløs… I ordets aller beste betydning: Fri!

Løp med din anger!

For noen virker anger som en kjetting som holder dem tilbake. For andre tjener anger til å motivere og inspirere dem til å gjøre store endringer i livet. Ifølge forskere ved UC Berkeley er det Selvmedfølelsen som utgjør forskjellen…

Jeg liker det! Fordi:

Det betyr igrunn at den underkommuniserte Selvmedfølelsen trumfer den overvurderte Selvtilliten. Misforstå meg ikke! Tillit til talenta vi har eller erverver oss er svært verdifull, men den har også noen feller. Det kan eksempelvis være narsissisme, selvopptatthet eller fordommer. Selvmedfølelsen har de fleste av Selvtillitens fordeler, men med færre av dens ulemper, tenker jeg. Og den er ikke forankret i hva vi kan, hva andre gjør eller ikke, ei heller hva vi har erfart inntil i dag. Nettopp derfor åpner den også veier – grenseløst – der både Selvmedlidenheten, Selvrettferdigheten og til og med den viktige Selvtilliten har sine begrensninger.

Du kan ikke vokse hvis du ikke kan erkjenne dine egne svakheter og feilskjær. Og du vokser ikke ved å bryte deg selv ned heller. Det finnes en bedre vei: Slutt å dømme deg selv som “lost case”. Slutt å bedømme deg selv som “god” eller “dårlig”. Ta imot deg selv som du ville tatt imot en god venn – enten vedkommende kom fra grøfta eller E6.

Vær sann! Ja. Og like rommelig raus!! Da vinner du en grenseløs løpskraft med din anger. Og kjettinger om foten for Framtid-Deg ryker tvert. 

Det er aldri for sent å angre

Å angre kan være en god ting hvis du bruker den til å lære og vokse. Å bare tenke på anger er ikke godt til noe som helst for noen som helst.

Hele poenget med å bli flink til å angre slik at du lever livet framoverlent, er at fortiden din katalyserer framtiden din, i stedet for å kappe den av. Og vet du? Da – da kan INGENTING brukes mot deg. ALT blir materiale til vekst. ALT!!! Deri ligger en vidunderlig frihet ingen kan ta fra deg. Bare du rår over den. Så… finn den, favne den og forvalte den smart. 

Jeg heier på deg! Og vil se det som en ære om du ønsker meg med langsmed dine steg opp av grøfta di til nye veier fram. Jeg vet det er krevende! Du når meg på www.dreieskiva.com.

— — —
Kilde og inspirasjon:“How To Use Regrets to Improve Your Future Self”

Publisert av dreieskivaroaldkvam

Coaching, Advisory & Strategic Thinking

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: