Slipp følelsen for å slippe tanken – eller flytt på deg selv

©Roald Kvam 2022

“All the art of living lies in a fine mingling of letting go and holding on.” (Havelock Ellis)

Én negativ følelse skaper mange negative tanker. Eller den sender den samme negative tanken runde på runde i hode… Og ingen bjelle ringer håpet om at nå kommer siste runde – 

Over tid kan en negativ følelse føre deg til det punktet der du føler du står fast, fastlåst. Og hjelpeløs; at ingen tenkelig hjelp har troverdighet til å kunne løse opp det som synes låst fast.

Hva om du kunne føle deg fri? At det egentlig er ideen om det som framstår fremmed og for langt unna? Muligheten, derimot, er nær deg. Ja, i deg.

Blir du med å leter litt? 

Du kan gi slipp på en følelse for å slippe de mange tankene den føder i deg.

I boken Letting Go: The Pathway of Surrender deler David Hawkins hvordan man kan øve på ferdighetene med å gi slipp på negative tanker.

Vi dreies av tanker, men drives av følelser. Vi er vesen som føler. Det er ikke et dilemma ved dette å være menneske. Det er en del av det å være oss! Vi er ikke tenkende vesen som forstyrres av følelser. 

Hawkins skriver: “The mind, with its thoughts, is driven by feelings. Each feeling is the cumulative derivative of many thousands of thoughts. Because most people throughout their lives repress, suppress, and try to escape from their feelings, the suppressed energy accumulates and seeks expression through psychosomatic distress, bodily disorders, emotional illnesses, and disordered behavior in interpersonal relationships. “

Vi kan kalle negative følelser «The Human Condition”. Vi bærer alle følger av negative følelser i toppen og kroppen. Disse følgende – eller byrdene – kan kalles “The Human Condition”.

Hawkins skriver: “The accumulated feelings block spiritual growth and awareness, as well as success in many areas of life. We carry around with us a huge reservoir of accumulated negative feelings, attitudes, and beliefs. The accumulated pressure makes us miserable and is the basis of many of our illnesses and problems.  we are resigned to it and explain it away as the ‘human condition.’ We seek to escape from it in myriad ways.  The aver human life is spent try to avoid and run from the inner turmoil of fear and the threat of misery.  Everyone’s self-esteem is constantly threatened both from within and without.”

Tanker skader ingen – de er i seg selv smertefri. Tanker i seg selv trenger ikke å være smertefulle, men følelsen vi forbinder med tankene kan være vonde å forholde seg til.

Hawkins skriver: “It is not thoughts or facts that are painful but the feelings that accompany them. Thoughts in and of themselves are painless, but not the feelings that underlie them!”

Én følelse kan skape mange negative tanker. En følelse kan oppleves som et fossefall av tanker.

Hawkins skriver: “It is the accumulated pressure of feelings that causes thoughts. One feeling, for instance, can create literally thousands of thoughts over a period of time. Think, for instance, of one painful memory from early life, one terrible regret that has been hidden. Look at all the years and years of thoughts associated with that single event. If we could surrender the underlying painful feeling, all of those thoughts would disappear instantly and we would forget the event.”

Når vi slipper en følelse, frigjør vi oss fra de negative tankene som følger av den. Hør, det er her det gjelder å følge godt med. For nå står vi ved veikrysset der du ENTEN tar den gamle veien tilbake til innstillingen som sier at du står fast i og med følelsen av at du står fast. Og at du da står i det hjelpeløse; at ingen tenkelig hjelp har troverdighet til å kunne løse opp det som synes låst fast. ELLER: Du ser at du kan føle deg fri; at det faktisk bare var ideen om det som framsto så fremmed og så langt unna, at du ga opp før du tok steget ut i det fri. 

For muligheten er nær deg. I deg. Faktisk.

Som menneske har vi kraften til å slippe følelser i gulvet… La meg illustrere det slik: Du står ved en liten bukt med stille vann som ligger langsmed en ganske stri elv. I elven seiler det tømmerstokker, rusk og rask og de rareste ting. Du velger suverent selv hva du slipper inn eller hanker inn i bukta di. Eller hva du bare ser på, og kanskje skremmes av eller undres ved, mens det faktisk – på ekte – seiler forbi bukta di og svinner for synet og blir borte

Når du slipper en følelse i gulvet – eller lar rusket rase forbi med elva forbi bukta di – så utøver du kraften du har som menneske til å gi slipp på negative tanker som hefter ved den følelsen, det rusket i elva.

Hawkins skriver: “This observation is in accord with scientific research. The Gry-LaViolette scientific theory integrates psychology and neurophysiology. Their research demonstrated that feeling tones organize thoughts and memory (Gray-LaViolette, 1981). Thoughts are filed in the memory bank according to the various shades of feelings associated with those thoughts. Therefore, when we relinquish or let go of a feeling, we are freeing ourselves from all of the associated thoughts.”

Kjenner du “The Surrendered State”? Hawkins skriver: “The great value of knowing how to surrender is that any and all feelings can be let go of at any time and any place in an instant, and it can be done continuously and effortlessly. What is the surrendered state? It means to be free of negative feelings in a given area so that creativity and spontaneity can manifest without opposition or the interference of inner conflicts. To be free of inner conflict and expectations is to give others in our life the greatest freedom. It allows us to experience the basic nature of the universe, which, it will be discovered, is to manifest the greatest good possible in a situation. This may sound philosophical, but, when done, it is experientially true.”

Hvis du sitter fast i tankene dine, må du kanskje gi slipp på en følelse. Begynn med å lede rusket ut av bukta di og la dem fare med elva… 

Husk: En følelse er ikke en fasit. En tankebygning kan byttes bort med andre tanke-planker. 

Vil du høre en rar greie til slutt? Vi dreies av tanker. Vi drives av følelser. Vi dras ut av kaos-tanker og hjelpeløse følelser ved å flytte kroppen vår… For da må toppen nesten bli med, ikke sant?! Og slik slipper nye faktorer til i det bildet som ikke synes å ha brikker til frihet eller videre framdrift på noen som helst måte. 

Med nye faktorer for sanser og til refleksjoner kommer både nye følelser og nye tanker. Så om det blir vanskelig for deg å slippe følelsene ut igjen i elva bortenfor bukta di, eller å bytte ut tanker som mer framstår som murer enn smarte boliger, så reis deg… Gå noen steg! Og noen flere… Ja, ta deg en hel liten tur – eller tren deg ei økt. 

Så har du altså 3 flotte nøkler til å låse opp slikt som synes fastlåst, hjelpeløst eller smertefullt: 

  • Slipp følelsen som skaper tankene 
  • Bytt bort tanker som begrenser med slike som bredder 
  • Flytt på kroppen – tving toppen med – utsett deg for nye faktorer, nye muligheter

Joda. Jeg vet det kan være et helvetes kaos å gi seg i kast med. Jeg har selv vært i møkka. Og kjent dypet i mine egne grøfter. Jeg heier heile veien! Og slår gjerne følge med deg om du ønsker det. Sjekk ut www.dreieskiva.com.   

Publisert av dreieskivaroaldkvam

Coaching, Advisory & Strategic Thinking

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: