Å ta sats tilbake fra to steg tilbake

© Roald Kvam 2021

Som alt arbeid vil også innovasjonsarbeid ha sin del av utfordringer. Da sukker vi overraskende tungt at det er “ett steg fram og to tilbake”… For det jo egentlig ikke noe overraskende ved det? Det ligget til konseptet “arbeid” å bakse med barrierer, nye verktøy og dilemma vi aldri har møtt før. Men hva skal egentlig til for å ta satsen tilbake fra to steg tilbake? Kan det være at vi kan forberede oss på å snuble i arbeidet vårt slik at vi kan “snuble framover” og komme oss raskere på beina igjen?

Her er noen tanker å gjennomtenke for deg som leder et nytt arbeid.  

Har du en virkelig viktig visjon? En slik en som ikke bare er vakkert formulert, men som virker… Med det mener jeg en visjon som kan gi deg retning igjen når du kommer ut mot grøftekanten av arbeidet ditt. Å vite retningen for det nye steget er verdifullt for den som vil snuble framover. Det holder ikke å vite hva du gjør. Du må, som leder, også vite hvor du skal.

Har du de rette støttespillerne? De som forstår arbeidet du står i; visjonen, strategien, staben og sektoren – og evner å omfavne “snubling” med bredde i blikket og dybde i tenkningen. Slike som kan si helt ærlig om situasjonen følger av det strategiske eller det operasjonelle, ledelsen eller utførelsen – eller begge deler? 

Har du flere farger i malerskrinet enn svart og hvit? Det trenger du virkelig! Til eksempel, om du snubler i det operasjonelle så må du kjapt kunne avgjøre om det er en utfordring knyttet til fargene ferdighet, kunnskap, prosess eller kommunikasjon… Altså se på saken med flere farger enn det svart-hvite av “skyld” og “skam”. Også utvikle en plan for å løse det gjennom et sett av “virkemiddel-farger”. For eksempel teknisk støtte, nye verktøy, opplæring, samtalebasert veiledning, kurs, tilføre ressurser osv. 

Der jeg som ansatt kan forvente forståelse og støtte fra deg til å komme videre, om jeg skulle snuble, der trenger jeg ikke å være redd for å ta sats i arbeider jeg aldri har gjort før… For jeg har trygghet for at lederen min vil se til at jeg snubler framover. 

Har du et bakspeil? Hvis du aner at problemet kan være strategisk, altså en ledelsesutfordring, må du våge bruke bakspeilet ditt for å identifisere hvor i løypa strategien skar ut, ble feil eller utilstrekkelig i forhold til retningen og målsettingene dine, og så avgrense skaden. Du må med andre ord spore dine egne steg for å identifisere problemet staben erfarer. Det ser ut som staben snubler, men det kan faktisk være du… Så, leder, sjekk ut bakspeilet – og ta konsekvenser av det du ser – så snubler du snart framover igjen.

Har du slipt ljåen? Med det mener jeg om du har evnen til å forstå at modningstid ikke tar tid, men gir arbeidet framtid. Likesom det å slipe ljåen aldri stjal tid fra slåtten… 

La meg illustrere: Sett at det oppstår utfordringer fordi en av dine eksterne partnere ikke er kalibrert til deres felles målsettinger og avtalte arbeidsmetodikk – så han leverer ikke så raskt, rett, slik du skulle ønske. En slik snubling handler ikke nødvendigvis om latskap, inkompetanse eller manglende interesse for å holde oppe tempo fram mot deres felles målsetting. Husk at du og dine, altså internt, gjerne har fått bruke mer tid (=modning) på visjon, strategi, operasjonell metodikk og arbeidsstil (kultur) enn dine eksterne samarbeidspartnere. Så vær tålmodig. Prøv å lære av det som skjer, og i det lære opp din eksterne medhjelper slik du fikk dine interne medhjelpere opp i fart mot målet. 

Generelt vil jeg si at enhver leder gjør vel i å ta a vel imot kritikk og vurdere endringsforslag om de kommer. Ja, se etter lærere i alt og fra alle! For du vet aldri hvor den neste gode idéen kan komme fra. Men vi vet for sikkert at vettet er noenlunde likt fordelt og at løsninger og innovasjoner ikke automatisk følger med titler, CV eller formell utdanning. De kommer fra de forunderligste situasjoner og personer. Så, leder, hold deg åpen, snubler du over noe riktig bra…

Har du erfart verdien av delt verdi? Til slutt, vil jeg si noe om det å jobbe innen såkalt sosialt entreprenørskap, slik jeg gjør som Chief Strategy Officer i Motitech AS (se note 1). Vi er oss bevisst at vi jobber med et dobbelt blikk for såkalt “shared value” (delt verdi) mellom forretningsutvikling og ambisjonen vår om å gjøre eldre og personer med demens til dedikerte idrettsutøvere (se note 2). Altså, at solid forretningsutvikling ikke står i motsetning til å bidra inn mot større samfunnsmessige utfordringer. De er tvert om som to sider av samme sak. For vår del handler engasjementet – ambisjonen – om å skape mer fysisk aktivitet, kognitiv stimuli og sosial interaksjon for eldre og personer med demens i møte med de utfordringer den såkalte “eldrebølgen” byr på (se note 3).

I alle typer virksomheter, kanskje spesielt inne sosialt entreprenørskap, kan vi i noen sesonger erfare sprik, nærmest splid, mellom ambisjonene og resultatene våre. For oss som “går med hjerte først” inn mot en større samfunnsutfordring dreier det seg sjelden om en svekkelse av viljen til å få bukt med fellesutfordringen som engasjerer oss. Men vi kan likevel erfare vekst- og lønnsomhetsproblemer. Av nyere erfaringer representerer jo COVID-året 2020 åpenbart en serie snublerier for de fleste av Norges virksomheter. Hva gjør du da for også da snuble framover? Vel, vi valgte å holde fast ved ambisjonen, men prioriterte å jobbe med forretningsutviklingen. I kalenderen kunne det se ut som vi nærmest forlot ambisjonen til fordel for forretningsmessig arbeid. Sannheten var at vi visste at vi måtte våge å dempe ambisjonen for å nå den gjennom dens venn og partner: Forretningsutviklingen

Vi slo rekorder under COVID! Vi nådde flere ved å legge bånd på iveren etter å nå dem.

Poenget er dette: I tøffe tider med kortsiktige tilbakeslag for ditt (sosiale) engasjement kan du likevel snuble framover ved å lene deg mot den forretningsmessige infrastrukturen som du har etablert for de langsiktige måla dine. Det er godt mulig da at du vil erfare spriket mellom ambisjonene og det forretningsmessige. Saken er at det er sider av samme sak, bare at nå er det den ene som hjelper den andre: Å snuble framover.

Noter

(1) Kort om Motitech AS: Mer enn 50% av kommuner i Norge har Motiview-konseptet. Kunder i 10 land. Selskaper i 3 (Norge, UK, Canada). 14 ansatte (juli 2021). Kåret til Årets Sosiale Entrepreneur 2017 (FERD/Norge).

(2) Se gjerne innom vårt Sykkel VM for eldre; Road Worlds for Seniors – en sann festreise i menneskeglede, mening og mestring.

(3) Se https://www.helsedirektoratet.no/tema/leve-hele-livet-kvalitetsreformen-for-eldre.

Publisert av dreieskivaroaldkvam

Coaching, Advisory & Strategic Thinking

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: