Organiser for vekst

© Roald Kvam 2021

Verden og virksomheter er i rask endring. Det gjør at vi kan og må jobbe annerledes for å være relevante og overleve i markedet. Vil du slå følge så rusler vi gjennom noen refleksjoner til dette å være virksomme sammen, for et mål eller en sak, i fart…

Skal vi være relevante for en verden i endring må vi organisere for vekst. Da vekst i vid forstand: Forandring. Sagt på en annen måte: Der vi før satte en plan og forsøkte fanatisk disiplinert å følge den, må vi heller være en plan… Med det mener jeg at planarbeider dreies fra å nå et mål der framme til menneskene og mulighetsrommet i virksomhet, nå. Det betyr at vi stiller oss mer åpen for å gjøre endringer mens vi beveger oss framover. Om ikke mister vi viktig informasjon. Fordi: Den som fokuserer på å følge en bestemt plan, blokker ut andre inntrykk. Det fine er at han er målrettet… Det farlige er at han kan bomme på målet ved å se så mye på det at han ikke ser stega han er i ferd med å ta i forhold til terrenget han de facto går gjennom…

Skal vi skape nytt raskt nok til å være nyttig og bli nyttiggjort i en verden i stadig endring, må vi lykkes i å engasjere flere enn få. Med det mener jeg at flere må inkluderes i et skapende virke mer enn å følge et sett direktiver fra noen få utvalgte. Gjør vi dette riktig, vil en slik inkludering og utvidelse av hvem som kan være kreative internt, avdekke ledertyper og nye kompetanser på alle nivåer av organisasjonen. Også slike du aldri visste du hadde “in house”. 

Så skal det sies at tempo er ikke et mål i seg selv… Særlig ikke om det går på bekostning av timing. Undervurder ikke betydningen av modning – at du virkelig har tilstrekkelig momentum, både internt og eksternt, for den endringsprosessen du vil igangsette. Skal vi være relevante for en verden i endring, så trenger vi teft til å gjøre det riktige til rett tid. Det holder ikke å si at vi må våge å feile fort, og rette opp feilen fortere. Like viktig er det at vi, når situasjonen krever det, evner å vente litt lenger før vi går lenger. Å føle forskjellen, er teft. For ofte glipper vi på å lytte til de med teft i all lyden fra de tempo-sterke. Kanskje skulle vi øve oss i å lytte mer til de introverte i staben, og ikke bare la oss trigge av de ekstroverte. For skal du seile skuta trenger du mer enn vind. Du må også ha dypt nok vann… 

Skal vi gire opp et team for endringsarbeid, bør vi unngå MÅ-setninger og strebe etter VIL-situasjoner. Tenk litt på det: Tar du med deg like mye energi til oppgavene du blir pålagt som til de oppgavene du selv velger å ta på deg? De som opplever seg invitert, ja, ønsket, inn i en for dem meningsfull mulighet, gir gjerne mer enn man kan forvente til oppdraget. Bare forsøk: Gi invitasjoner mer enn instruksjoner – og se hva det gjør med giringen av teamet ditt.

Som mennesker er hver og en av oss unike. Det betyr at vi er ulike! Noe som igjen gir at vi må forvente uenighet og meningsbrytning internt. Skal vi arbeide trygt, kjapt og billig, med vekst, så må vi lære å forstå – og dra fordel av – hverandres foretrukne atferdsmønster og arbeidsstil. Her vil jeg anbefale DISC verktøyet. Det er lett å lære og lett å bruke. Det gir et felles språk på hva som skjer i og mellom oss når vi jobber sammen, fordeler oppgaver og tar de viktige samtalene om hvilke veier vi skal velge, og hva vi vil prioritere først og siden. Med DISC kan vi forutsi mønstre og krevende situasjoner, og bedre sikre og styrke det gode arbeidsfellesskapet. 

Selv om vi er unike og ulike på mye, så har vi gjerne et grunnleggende ønske om å være en del av noe som er større enn oss selv. Vil vi, som virksomhet, vokse i en verden i rask endring, må vi klare å appellere til hode og forstanden, men også til hjerte og følelsene. Du kjenner kanskje til historien om de to steinhuggerne? De satt på en byggeplass og gjorde på mange måter akkurat samme arbeidet, hver dag. Begge ble spurt om hva de jobbet med, egentlig. Den første svarte: “Jeg er steinhugger. Jeg hugger stein.” Men den andre sa: “Jeg er steinhugger. Jeg bygger en katedral…” Hvis du som byggeleder makter å formidle tegningen av “katedralen” for dine “steinhuggere” så sikrer du dem mer mening og arbeidet mer gjennomføringskraft. 

For å kunne dra nytte av de mulighetsrom en hastig verden byr på, må vi lykkes med mer ledelse – og slett ikke bare fra den som har ledertittelen! Med “ledelse” mener jeg her mennesker som produserer bevegelse, visjon, innovasjon og evner å feire seire. Slike er like viktige som ledelsesprosessene “årshjul”, “budsjettering” og “HMS” – som gjerne ligger til ulike titler. Her gjelder ikke bedre eller verre, den ene eller den andre – begge er nødvendige. Men vi trenger å lykkes med mer ledelse fra flere enn bare Lederen med stor L for å overleve som virksomhet i verden i dag.

Til slutt: Mange virksomheter velger å sette fokus på strukturen sin når de kjenner et behov for endring. Jeg vil våge å påstå at det ikke nødvendigvis er nødvendig. Ta omveien om kulturen din først. Fordi: En katalysert kultur vinner mer vekst i en gammel struktur enn gammal u-kultur gjør i en flunka ny struktur. Det er ikke gitt at du trenger å endre organiseringen for å virke bedre i en verden i rask endring. Men, det kan godt hende at du trenger å endre kulturen i virksomheten din for å levere bedre resultat – både for dine medarbeider og sammen med dine medarbeidere.

— //—

Vil du høre mer om “omveien om kulturen” så ta gjerne kontakt på www.dreieskiva.com for en uforpliktende samtale omkring mulighetene som ligger i å investere i gullet i ditt eget hus.

Publisert av dreieskivaroaldkvam

Coaching, Advisory & Strategic Thinking

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: